|  АГТИС - NGO in special consultative status with the ECOSOC of the UN

Детски болести на демократијата

 Донатор: National Endowment for Democracy - NED

Времетраење на проектот:  Април 2018 - Јануари 2019

Општ преглед на логичка врска  (вертикална логика на проектот)

Цел на проектот: Да ја зголеми одговорноста, транспарентноста и реформската насока на владата и локалните самоуправи, напоредно со зајакнување на општите знаења за реформите, нивните причини, актери и „мерење“ на  политичката волја.

Преку: Подобрување на реформските процеси, низ нивна мерливост и проценка

Методологија за постигнување на целта: подигање на јавната, експертската и лидерската свест за „Детските болести на демократијата“ и нивно препознавање, што ќе делува на нивото на јавно знаење

Логичен след: Подобрено јавно знаење – Намален простор за политичка манипулација – Зголемен притисок за реформи - Адресирање на неуспесите во реформите – Подобри реформи.

Медиски активности (ТВ емисии и панели, написи, социјални медиуми, анкета за познавање на реформите) за повишување на фронтот на јавни актери, кои можат да ги објаснат и насочат реформите, со поранешни високи функционери и лидери на експертско мислење и со презентација на научени лекции од минатите реформи, кои сега не треба да се повторат.

Резултати: Демистификација на политичка волја и намалување на просторот за „криење“ на опортунистичките политички и криминални причини за лошите резултати, под наметката на  грижата за нацијата и „странскиот фактор“.

Bujar Osmani 

http://top-news.mk/archives/30182 - 17.07.2018

https://www.facebook.com/IliriaNewsAgency/videos/10156529160679104/ - 17.07.2018

http://realiteti.press/2018/07/osmani-hazbli-lika-se-bojkoton-qeverine/ - 17.07.2018

https://kdpolitik.com/2018/07/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine/ - 17.07.2018

http://www.faktiditor.ch/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine-video/  -17.07.2018

Imer Selmani 

http://www.zhurnal.mk/content/?id=187171474959 -17.07.2018

https://kdpolitik.com/2018/07/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/ -17.07.2018

http://www.faktiditor.ch/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/ - 17.07.2018

Ina - https://ina-online.net/bujar-osmani-ja-cka-thote-per-hazbi-liken/- 16.07.2018

Zhurnal - http://www.zhurnal.mk/content/?id=187169273159 - 16.07.2018

Bota sot - http://www.botasot.info/maqedonia/921625/osmani-hazbli-lika-s-e-bojkoton-qeverine/ 16.07.2018

Алсат М ТВ - емисија 360 Степени - 08.06.2018г. - Дел од истражувањата кои ги правеше АГТИС во изминатиов период во емисијата 360 Степени свое видување даде Никола Поповски (поранешен министер за финансии)