|  АГТИС - NGO in special consultative status with the ECOSOC of the UN

Фасадата држи, темелите тонат

Донатор: National Endowment for Democracy - NED

Времетраење на проектот: Февруари 2016 – Ноември 2016

Цел на проектот: Промовирање на отчетноста и транспарентноста на владините претставници и институции, преку јавен притисок врз владата за подобрување на реформите и работата на институциите, кои ќе се постигнат преку медиумски објавувања на резултатите од истражувањето на довербата на граѓаните во институциите на системот, преку комична ТВ кампања  и преку јавно претставување на ситуацијата во која се движат нашите институции. Сето ова ќе придонесе за подигнување на свеста на јавноста за важноста на тројната поделба на власта и на потребата од независни институции

Материјали од анкетата

Анализа на Анкета -Презентација

  Анализа на анкета долга верзија;

Анализа на анкета - кратка везрија;

Идеи за дисеминирање;

Идиоматика на проектот;

Методологија

Припрема на анкета - структуирани интервјуа

Сублимати од резултати

Соопштение за медиуми

Оглас за собирање вистински сучаи на граѓани

Транскрипт на оригиналните говори на евалуаторите и консултантите

Евалуација на проектот „Фасадата држи, темелите тонат“

Секој си го фали своето чедо. За да не биде така со нашиот проект, ја повикавме оваа професионална екипа на новинари, експерти и лидери на мислење на финална работилница за евалуација на проектот „Фасадата држи, темелите тонат“. Тема на разговор покрај евалуацијата на проектот, беа и степенот на интерес на медиумите и граѓаните, сегментацијата на таргет групите кои треба да бидат опфатени во рамки на самиот проект, за теми од јавниот морал, користењето на хуморот, карикатурата и ангажираната уметност во социјално – одговорен контекст, за навиките на партиите, дипломатите, фејсбук и твитер заедниците, но и на целото општество во акцептирање на теми, кои се надвор од сивото секојдневие на партиски соопштнија.

Медиски  настапи

Дебата за јавниот морал и демократските вредности во Македонија - 28.09.2016

24 вести - Анкета за јавната моралност - 

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Нов систем на мито и корупција 

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Само магарето одговара без да го прашаат

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Отвори Ѓуро

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Тепачки по автобуси 

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Интерактивна ТВ

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Одиме на избори

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Вози Мишко

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Анкета

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Кизо се врати по пелети

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Ново здружение за одбрана на Македонија

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Уставен суд

Перформанса - Зевзекманија и АГТИС - Субвенции за банани

Цивил.мк Видео од Панел-дискусијата на тема Јавниот морал 29.08.2016

Дебата на  Алсат  / емисија 360 степени, Учесници во емисијата: Петар Арсовски - комуниколог и Александар Цветкоски - АГТИС

 

Радио Слободна Европа - Празни ветувања, гладен народ - 10.11.2016

Kанал77 - Моралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија - 19.09.2016

РесПублика - Моралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија - 19.09.2016

Слободен печат - Хоштаплерски чудесија! - 09.09.2016

Australianmacedonian - Анкета која ја потврдува изреката: Aлал да им е - се искрадоа! - 04.09.2016

Нова ТВ - Морално или не, прашање е сега - 04.09.2016

Охридски - Институциите пропаѓаат, јавниот морал е загрозен - 29.08.2016

Цивил - Граѓаните немаат доверба и не знаат што работат институциите - 29.08.2016

Радио Слободна Европа - Институциите зависни од власта - 29.08.2016

+инфо - Оваа влада не е добра, а функционерите што не крадат се глупави - 29.08.2016

Либертас - Оваа влада воопшто не е добра - 29.08.2016

Телма - Граѓаните не сакаат влада што се грижи за сопствениот џеб - 29.08.2016

Радио МОФ - Глупави се функционерите кои не крадат - 29.08.2016

24вести - Партијата на трон-каде исчезнаа моралните вредности - 29.08.2016

10без10 - Резултати од анкета - 29.08.2016

Репортер - Голем дел од граѓаните сметаат дека оваа влада воопшто не е добра - 29.08.2016

Ин прес - Дебата за демократските вредности во Македонија - 26.08.2016

Фокус - Алал да им е на копилињата - се искрадоа! - 07.07.2016

Слободна Европа - Кога влогот е многу голем, нема место за компромис - 24.05.2016


Бриф - (ВИДЕО)Александар Цветкоски и Петар Арсовски во 360 степени - 24.05.2016


Репортер - (ВИДЕО) Александар Цветкоски и Петар Арсовски во дебата на 360 степени - 24.05.2016


Либертас - ВИДЕО: Александар Цветкоски и Петар Арсовски во 360 степени - 24.05.2016

Слободна Европа - Фрли рипче, фати гласче - 07.05.2016

10без10- Видео Невладината  АГТИС со перформанса го најави својт проект „„Фасадата држи, темелите тонат...на институциите“ - 06.05.2016

Слободна Европа - Македонија е држава на оправдувачи - 02.05.2016

Радио слободна Европа - Цветкоски - Ние сме земја на оправдувањето - 02.05.2016

Тв Нова - Дебата - Институциите во служба на граѓаните - 28.03.2016

Грид мк - „Фасадата држи, темелите тонат... на институциите“ - проект на невладината организација АГТИС од Прилеп -  28.03.2016

Слободна Европа - Партиските пари тешко се следат - 26.03.2016

10без10 - „Фасадата држи, темелите тонат... на институциите“ - проект на невладината организација АГТИС од Прилеп

Слободна европа - Бесплатни леќи за розова диоптрија на младите - 09.03.2016

АГТИС - Прилеп објавува оглас за граѓанско учество во проектот „Фасадата држи, темелите тонат ... на институциите“ - 18.03.2016