|  АГТИС - NGO in special consultative status with the ECOSOC of the UN

Демистификација на меѓуетничките конфликти

Донатор: Амбасада на САД во Македонија

Времетраење на проектот: Август 2016 – Септември 2017

Проектот има за цел да се намалат тензиите и конфликтите меѓу етничките заедници во Македонија и нивна значителна релаксација - преку поставување на социјални НВО и општествени методологии за демистификација на меѓуетничките конфликти, оние кои се политички конструирани, а не како "природна состојба" меѓу заедниците.

Иницијална видео перформанса на проектот - Рамковен автобус

АГТИС & Зевзекманија - Мали големи држави

АГТИС & Зевзекманија - Тепачки во автобуси

Македонски Радио - Евалуација на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти“, водена од проектниот координатор Филип Грижоски и координатор од Зенит - Душко Тодороски

ТВ Шења - Финална ТВ прес конференцијa водена од двајца лидери на мислење Александар Цветкоски и Сефер Тахири 29.09.2017

ТВ Алсат М - Емисија за евалуација на проектот: Гости: Филип Грижоски (Проектен координатор) и Мухамедали Ибрахими (Координатор од Мултиетникум) 25.09.2017

Прилог МРТ1 - Настан за доделување награди на најдобрите видео перформанси - „Дали си предавник ако имаш пријател од „другите“?“

Прилог Канал Визија - Настан за доделување награди на најдобрите видео перформанси - „Дали си предавник ако имаш пријател од „другите“?“

Настан за доделување награди на најдобрите видео перформанси - „Дали си предавник ако имаш пријател од „другите“?“

 

 

Прилог Канал Визија - 14.06.2017

Финални видео-перформанси 

АГТИС - Не паѓајте на тие финти

АГТИС - Почитувај ги различностите

АГТИС - Не е се како што мислиш

АГТИС - Резултати од анкета 1 дел

АГТИС - Резултати од анкета 2 дел

АДИ - Игри без граници

АДИ - Вистинско пријателство

Зенит - Јави се јужна

Зенит - Меѓуетничка гозба

Мултиетникум - Политичка манипулација на учениците

Мултиетникум - Лажен патриотизам

Мултиетникум - Најпрофитабилни професии

МКЦ - Политичко ВЦ

МКЦ - Зошто не Албанка?

МКЦ - Кафана Македонија

ИРЗ - Интро

ИРЗ - Баланс

ИРЗ - Другарството не познава граници

Обуки АГТИС, посета на ТВ екипа 13.06.2017:

 

 

Обуки АГТИС:

 

 

 

Обука во СОУ Рилиндја - Долнени, АГТИС и Мултитникум - 10.05.2017

 

 

 

Обука за „Намалување на меѓуетничките конфликти“ преку едукација за снимање видео перформанси, техничка обука и обука за Известување на заедницата“ која се одржа во хотел Сонце ГА - Прилеп, од 24 до 26 Март, 2017 год

  Претставување на проектот во емисијата „Попладне со Алсат М“ - гостин Александар Цветкоски

Прес конференција со шок перформанса - Пижама парти - Американско катче - Скопје, 16.02.2017

Како најава на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти“ во имплемeнтација на АГТИС и партнерските организации ИРЗ, Зенит, АДИ, МКЦ и Мултиетникум, во просториите на Американското катче – Скопје на ден 16.02.2017 се одржа настан – „Прес конференција & шок перформанса“. Настанот започна со комичен перформанс „Пижама парти“, каде млади од средношколска возраст симулираа „тепачка со перници“, а продолжи со прес конференција на која се обратија Беса Арифи – професор на Југоисточен универзитет во Тетово, Виолета Петроска Бешка – професор на институт за Психологија во модерација на Александар Цветкоски – претседател на АГТИС. Пресот заврши со „Изложба на перници“ на кои беа испишани паролите: „По националност сме средношколци“, „Сите сме исти“ и слични со сензитивна меѓуетничка содржина.

Прес конференција: Беса Арифи, Виолета П. Бешка, Александар Цветкоски

Прилог - ТВ Телма

Слики од настанот:

                             

Проектот  „Демистификација на меѓуетничките конфликти“ заживеа и на Фејсбук преку страната „Млади но не и глупави“ на која партнерските организации и младите учесници во проектот ќе можат да ги прикачуваат проектните материјали, слики, видео перформансите и други креативни содржини во контекст на проектната идеја.

Линк од Фејсбук страната: Млади но не и глупави

Медиумски објави:

Радио Холидеј - Пренесување на проектната активност „Настан за доделување награди на најдобрите видео-перформанси“ на програмата „Локал инфо“ - 12.09.2017

10без10 - https://www.facebook.com/10bez10/posts/10155674476974699 - 12.09.2017

10без10 - https://10bez10.com/vesti/opshtina/6903-agtis-pilep-dodeli-nagradi-na-najdobrite-video-performansi-realizirani-vo-proektot-demistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti - 10.09.2017

Калимеро - http://www.kalimero.mk/archives/15469 - 28.03.2017

24вести - http://24vesti.com.mk/%E2%80%9Edemistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti%E2%80%9C-proekt-na-nevladinata-agtis-vo-prilep - 27.03.2017

Локалноhttp://lokalno.mk/demistifikatsija-na-meguetnichkite-konflikti-proekt-na-nevladinata-agtis-vo-prilep/ - 27.03.2017

Плусинфо - http://plusinfo.mk/vest/109828/nevladini-organizacii-gi-demistificiraa-megjuetnickite-konflikti-vo-prilep - 27.03.2017

10без10 - https://10bez10.com/vesti/opshtina/5238-agtis-gi-demistificira-megjuetnichkite-konflikti-megju-srednoshkolcite - 27.03.2017

ТВ Алсат М - Емисија за претставување на проектот - 06.03.2017

Коха - http://www.koha.mk/promovim-i-projektit-demistifikimi-i-konflikteve-nderetnike/

ТВ Сител - http://sitel.com.mk/promocija-na-proektot-demistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti

Тетовашот - http://www.tetovasot.com/2017/02/promovim-i-projektit-demistifikimi-i-konflikteve-nderetnike/

ТВ Алсат М - http://www.alsat-m.tv/incidentet-mes-nxenesve-i-nxisin-partite/

ТВ Алсат М – TВ Прилог - https://www.youtube.com/watch?v=nUvUsUPWJwc

ТВ Алсат М - http://www.alsat-m.tv/mk/инцидентите-меѓу-средношколците-се-п/

ТВ Телма (со прикачен ТВ прилог)- http://www.telma.com.mk/vesti/zapochnat-proekt-protiv-megjuetnichkite-konflikti-kaj-mladite

Гласот на Америка - http://mk.voanews.com/a/macedonia/3727242.html

МИА - http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/134/133572702

Цивил - http://civilmedia.mk/tchovkot-namnogu-s-plaschi-od-npoznatoto/

ТВ Канал Визија - ТВ емисија Граѓански прашалник - Најава на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти" - 03.10.2016