Богатството се чува дома

Во период 01.05.2021 до 31.09.2021 година, АГТИС го реализира проектот„ Богатството се чува дома“, финансиски поддржан од Министерство за култура Цели на проектот: Допринос кон зачувување, презентирање и популаризација на нематеријалното културно наследство и пренесување традиционални знаења и вештини за народно и современо нараторство на помладите генерации; Презервација на народни приказни, гатанки, кратки говорни максими, […]

...

Доколку сте вакцинирани симнете го по електронски пат вашиот Сертификат од страната www.vakcinacija.mk

Министерството за здравство издава потврда со QR code, на македонски и англиски јазик. Сертификат го добиваат сите граѓани што примиле вакцина со ревакцина и имаат потреба од сертификат. Насоките за изработка на овој сертификат се на Европската комисија, каде што предвидоа сет на податоци што ги содржи кодот, односно тој сертификат, а тоа се – […]

...

Како да се регистрирам на uslugi.gov.mk

Онлајн со постоечка корисничка сметка од УЈП Доколку имате активна корисничка сметка во регистарот на корисници на УЈП може да се регистрирате со неа: Преку линкот “Најави се” пристапувате до Системот за единствена најава (СЕН); Ја избирате опцијата за регистрација со постоечка корисничка сметка од УЈП “Имате профил на УЈП”, со што давате согласност за користење на Вашата корисничка сметка […]

...

Смали го митото користи е-услуги

Корупцијата е безвреманска категорија. Карактеристично е што при корумпирањето, лицето, кое прима поткуп има званична функција, неговата работа е регулирана со закон, која забранува да врши дејствија во корист на трети лица, ако тоа не е законски позитивно нумерирано, како дејствие кое е дозволено. Историски гледано, корупцијата е редовна состојба скоро во сите општества. Дури […]

...

ОГЛАС ЗА АНГАЖИРАЊЕ ПРОЕКТЕН АСИСТЕНТ

Асоцијација за граѓанска толеранција и соработка – АГТИС има потреба од ангажирање асистент на пола работно време,  кој ќе работи на тековни проекти. Заинтересираните кандидати потребно е да имаат: – Одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик – Одлично познавање на MS Оffice и работа со компјутери – Одлични организациски способности – Креативност, динамичност, […]

...

Заради што треба да плаќаме даноци и да скенираме фискални сметки

ИТ писменоста е вештина – како и секоја друга, што значи дека треба да ја вежбаме и нема никаква врска со нашето убедување „не ми е мене дојдено до 10 денари“. Не се работи за 10 денари (меѓу нас кажано, многу повеќе се), туку за нашиот однос кон мерките на нашата држава. Работата е „тие […]

...

Дали ги знаеш твоите основни права како потрошувач?

Сигурно сте ја слушнале изреката: „Муштеријата е секогаш во право!“ Меѓутоа, оваа изрека не е секогаш точна во реалноста. Ако потрошувачите не си ги знаат своите права, трговците тоа ќе го искористат во нивна корист и на штета на потрошувачот. КОИ СЕ ПЕТТЕ ОСНОВНИ ПОТРОШУВАЧКИ ПРАВА? https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/videos/799094800693392 1. Право на информирање и право на едукација […]

...

Работилница за нивото на понуда и искористување на е-услуги во Прилеп и Долнени

На 24 февруари 2021 година, тимот на АГТИС заедно со претставници на Фондација Метаморфозис, граѓански организации и претставници на општините Прилеп и Долнени реализираа онлајн работилница за вмрежување. Цели на настанот се поттикнување и обезбедување на соработка, споделување знаење, искуства и градење стратешки партнерства за подобрување на е-услугите. Работилницата е дел од проектот „Е-услуга како […]

...

Работилница на ГО за вмрежување во локален центар за поддршка и промовирање на Дигитална Агенда

На 12 февруари 2021 година, тимот на АГТИС заедно со претставници на поголем број граѓански организации од Прилеп и регионот реализираа работилница за вмрежување на ГО. Цели на настанот се градењето на капацитет за граѓанско застапување за подобрување на отворените податоци и е-услуги и промовирање на дигиталната агенда и координација за заеднички стандарди за е-услуги. […]

...

Кои сметки може да ги платите онлајн?

Пандемијата со корона вирусот ни покажа дека онлајн плаќањето е важно за нашата здравствена безбедност бидејќи нема да бидеме изложени на физички контакт, тогаш кога нема да сакаме, а сепак со онлајн плаќањето ќе бидеме во можност да не заостанеме со нашите платежни обврски. Плаќањето онлајн сметки кое ние лично го испробавме и го препорачуваме […]

...