ОГЛАС ЗА АНГАЖИРАЊЕ ПРОЕКТЕН АСИСТЕНТ

Асоцијација за граѓанска толеранција и соработка – АГТИС има потреба од ангажирање асистент на пола работно време,  кој ќе работи на тековни проекти. Заинтересираните кандидати потребно е да имаат: – Одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик – Одлично познавање на MS Оffice и работа со компјутери – Одлични организациски способности – Креативност, динамичност, […]

...

Заради што треба да плаќаме даноци и да скенираме фискални сметки

ИТ писменоста е вештина – како и секоја друга, што значи дека треба да ја вежбаме и нема никаква врска со нашето убедување „не ми е мене дојдено до 10 денари“. Не се работи за 10 денари (меѓу нас кажано, многу повеќе се), туку за нашиот однос кон мерките на нашата држава. Работата е „тие […]

...

Дали ги знаеш твоите основни права како потрошувач?

Сигурно сте ја слушнале изреката: „Муштеријата е секогаш во право!“ Меѓутоа, оваа изрека не е секогаш точна во реалноста. Ако потрошувачите не си ги знаат своите права, трговците тоа ќе го искористат во нивна корист и на штета на потрошувачот. КОИ СЕ ПЕТТЕ ОСНОВНИ ПОТРОШУВАЧКИ ПРАВА? 1. Право на информирање и право на едукација Ова […]

...

Консултативен состанок за отвореност на општини 2020

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество АГТИС, во соработка со Фондацијата Метаморфозис, со задоволство ве поканува на отворена онлајн средба на тема: отвореноста и транспарентноста на локалната самоуправа во нашата општина. На овој состанок ќе се дискутираат прелиминарните резултати од мониторингот на отвореноста на општините Прилеп и Долнени и доколку сте жител […]

...

Старт ап прирачник за млади во Македонија – Бизнис како начин на живот

Кога станува збор за бизнис, секоја земја има различен менталитет и традиција. Затоа и едукацијата е различна насекаде. Некаде акцент треба да се стави на техничките податоци за започнување и водење бизнис, некаде на едукацијата, некаде на специјализацијата, некаде на финансирањето. Во Македонија, која нема богата деловна традиција, акцентот треба да се стави на едукацијата […]

...

Започнува бран на мерења на отвореноста на општините

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), почнувајќи од утре (26.05.2020) започнува нов бран на мерења на отвореноста на 17 институции на локалната самоуправа во Република Северна Македонија. Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со Квантум Прима Кавадарци, ЦИД Куманово, Здружение Мултикултура Тетово, ФРЛЗ Штип, Блинк 42-21 Скопје, ЛДА Струга, АГТИС Прилеп, […]

...

Дипломски работи

Во минатиот подолг период, проектот „Грас-рут родово сензитивна агенда преку Отворена ТВ“ , во имплементација на АГТИС, поддржан од ЕИЖ, Хрватска, се стремеше да развие дискусионен процес за јавната инструментализација на стандардизирани празноверија за жените, верата, етносот и малцинскиот статус, како и медиско ширење на родово сензитивна агенда насочена против ограничувањето на женските права. Во […]

...

Помалку платени, помалку унапредени и помалку заштитени

Секако дека има прогрес во оваа сфера, но ако излезете надвор и прашате вработена жена дали ги добива сите права кои и следуваат и дали е еднаква во споредба со мажите, ќе добиете негативен одговор. Жените се помалку платени. Истражувањата покажуваат дека жените во нашата земја добиваат 12.5% пониска плата од мажите. Дополнително, главен проблем […]

...

Родова еднаквост: Зошто е важна?

Жените и девојките претставуваат половина од светската популација, што значи дека претставуваат и половина од светскиот потенцијал. Но, нажалост, и денес родовата нееднаквост опстојува насекаде и го стагнира социјалниот напредок. Жените продолжуваат да бидат недоволно застапени на сите нивоа на политичкото лидерство. Низ целиот свет, жените и девојките учествуваат со несразмерен удел на неплатена домашна […]

...

ЗОШТО ЛИ ЛАЖАТ?

Сомнителна статија иста таква и фотографија. Се прашувам зошто луѓето ова го прават И со лажни вести не мамат. Безброј прашања ме мачат, чии одговори многу ми значат. Но кој ли ќе ми каже зошто некој би сакал да не лаже. Можеби досадно му e, а може зад досадата и нешто друго се крие. Внимание […]

...