Теренско снимање

Прилогот е процес од идеја до реализација. Откако новинарот ќе добие задача за снимање на одреден прилог, размислува за начинот на кој би се прикажал прилогот, со видео, текст или слика. Теренското снимање е специфично и треба добра припрема за истото. Потребна е добра локација, добро светло, камерман, камера, статив и микрофон. Дури и најдобрите […]

...

Реакција од Центар за социјални грижи за случајот со детето од село Загубени

Отворена TВ ја истражуваше состојбата на луѓето, кои не биле толку среќни како нас останатите. Експертите ги нарекуваат маргинализирани групи, стигматизирани, луѓе со ментален или психички хендикеп, здравствено загрозени заедници и поединци, долготрајно невработени. Од нив најјасни се групите ЛГБТ, „сексуални работници и работнички“, корисниците на дроги, лицата со хив или сида, маргинализираните жени. Тука […]

...

Проверете од каде им се парите за ручеци

Како репортер, мора да бидете  фер со оние со кои што сакате да снимите интервју. Но, безобразлукот не смеете да го занемарите, затоа што може да ви го искористат тоа, и да ве бараат само кога тие имаат потреба од вас. Проверете, истражете, и не се плашете да им врзите шамар во медиумите, и да […]

...

Мобилно новинарство

Мобилен новинар е лице кое создава снимки со „паметен“ телефон и ги објавува на социјалните мрежи. Преку развивање на вештини за користење на секојдневни уреди за креирање и објавување на вести, младите можат да се поттикнат да бидат активни граѓани, да известуваат за прашања од нивниот секојдневен живот и нивните заедници.  

...