Дебатно против „медиска“ неписменост

Имплементирани

Донатор: Европска комисија
Времетраење на проект: 01.11.2019 – 30.04.2020
Имплементација: АГТИС
Медиумски партнер: Радио „Пела“
Географска област на проектот: општини: Прилеп, Долнени, Кривогаштани.
Цел на проектот: Демистификација на медиумските манипулации, едукација и развој на дискусионен процес за критичко мислење и демократски вредности преку методот Известување на заедницата.

Проектна визуализација:

“User-friendly” (Блиски до корисникот) видеа:

Новинарска патка
Проверете кому што му е битно
Како да развиете критичко мислење?
Истражувачко новинарство
Не паѓајте на финти и самопрогласени авторитети

Комична перформанса – со шок методологија за истражувачка сторија
Лашка Паткоска – Изнудувачка сторија


ЛОВ НА НОВИНАРСКИ ПАТКИ


НЕ ПАЃАЈТЕ НА НАСЛОВИ поврзани со COVID-19!

Неодговорни лажни статии за семејно насилство


НЕ СЕ ИНФИЦИРАЈ СО ЛАЖНИ ВЕСТИ

МОЖЕ ДА ТИ Е СИМПАТИЧНО👀,
НО НЕ ЗАЗЕМАЈ СТРАНА!
10 начини за да НЕ паднете во искушение да си истискате лимон в очи Предупредување: немојте да го правите тоа
Ланец на здравје
Ни хомофобијата не остана имуна на коронавирусот – се отвора посебен круг во пеколот за автори на лажни вести
Проблемот со лажните вести е во коренот, бидејќи се направени од ќутуци
ИНФОДЕМИЈА
Заштитете се од лажни вести
Социјалната објава не смее НЕПРОВЕРЕНА да стане ВЕСТ
Крокодилски солзи со политичка позадина
Ти си одговорен за изворот на информацијата. Одбери разумно
Онлајн измами за лекови: SugaNorm
ЗОШТО ЛИ ЛАЖАТ

ЕМИСИИ