Детски болести на демократијата

Тековни

Донатор: National Endowment for Democracy – NED

Времетраење на проектот: Април 2018 – Јануари 2019

Општ преглед на логичка врска (вертикална логика на проектот)

Цел на проектот: Да ја зголеми одговорноста, транспарентноста и реформската насока на владата и локалните самоуправи, напоредно со зајакнување на општите знаења за реформите, нивните причини, актери и „мерење“ на политичката волја.

Преку: Подобрување на реформските процеси, низ нивна мерливост и проценка

Методологија за постигнување на целта: подигање на јавната, експертската и лидерската свест за „Детските болести на демократијата“ и нивно препознавање, што ќе делува на нивото на јавно знаење

Логичен след: Подобрено јавно знаење – Намален простор за политичка манипулација – Зголемен притисок за реформи – Адресирање на неуспесите во реформите – Подобри реформи.

Медиски активности (ТВ емисии и панели, написи, социјални медиуми, анкета за познавање на реформите) за повишување на фронтот на јавни актери, кои можат да ги објаснат и насочат реформите, со поранешни високи функционери и лидери на експертско мислење и со презентација на научени лекции од минатите реформи, кои сега не треба да се повторат.

Резултати: Демистификација на политичка волја и намалување на просторот за „криење“ на опортунистичките политички и криминални причини за лошите резултати, под наметката на грижата за нацијата и „странскиот фактор“.

 

 • Експертски панел: Судбината на реформите во услови на политичка криза

ОТВ Прилеп – 26.10.2018

АГТИС – Ветинг на судиите, односно оценката на судиите дали заслужиле да си ја задржат судиската тога, не бил дозволен од меѓународниот фактор, тврди професорката Данева. Идејата за ветинг на полициските службеници – најавена од министерот Спасовски е следна работа за проценка. Ana Pavlovska Daneva смета дека таков ветинг и контрола дали повисоките службеници во МВР законски работеле во службата, е потребен и во јавната администрација, затоа што само неколку луѓе работат во цела институција. И таму реформите траат со децении, ама главно се останува на хартија. Секоја реформа е политичка одлука, а експертската јавност може да даде критички осврт за подобрување на реформите, заклучува Данева.
Експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, во склоп на проектот „Детски болести на демократијата“– 25.10.2018

ОТВ Прилеп – 26.10.2018

АГТИС – Професорот Nikola Popovski вели дека рамниот данок треба да се напушти, бидејќи ги крати буџетските приходи и го продлабочува проблемот со растечките социјални разлики. Перспективите во даночната политика се прилично нејасни вели Поповски, бидејки 25 години наназад моделот на оданочување го менуваме во просек на секои пет години. Даночните обврзници се несигурни во системот, дали стапката ќе биде прогресивна или пропорционална и затоа неопходно е, вели тој, даночната политика да се стабилизира и да се внесе поголема сигурност. Експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, во склоп на проектот „Детски болести на демократијата“. – 25.10.2018

ОТВ Прилеп – 26.10.2018

AGTIS – ACTAC – Професорот Борче Давитковски посочува дека бирократијата најтешко се реформира и дека тоа не може да се реализира без цврста волја за реформи и без промена на сфаќањата за она што навистина преставува реформата. Експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, во склоп на проектот „Детски болести на демократијата“. – 25.10.2018

TIME.mk – Експертски панел за судбината на реформите во услови на политичка криза -https://time.mk/c/5608158e2d/eksperti-nedostatok-od-politicka-volja-za-sproveduvanje-na-reformite.html- 24-25.10.2018

АГТИС – Македонија е европски шампион во однос на тоа колкав доход заработуваат најбогатите граѓани. Ова е една од причините зошто во Македонија треба да се напушти пропорционалниот персонален данок, кој значи една даночна стапка од 10 отсто, независно од остварените доходи и да се воведе прогресивен данок, каде што ќе има повисок персонален данок за оние со поголеми приходи. Ова го истакна поранешниот министер за финансии Никола Поповски, кој учествуваше на вчерашниот експертски панел „Судбината на реформите во услови на политичка криза“  – 28.10.2018

Слободен печат – Само кај нас еден отсто од најбогатите имаат 14,4 отсто од вкупниот доход- 25.10.2018

Само кај нас еден отсто од најбогатите имаат 14,4 отсто од вкупниот доход

ОТВ Прилеп – 25.10.2018

АГТИС – AKADEMIK: Во рамките на проектот „Детски болести на демократијата“, АГТИС организираше експертски панел насловен како „Судбината на реформите во услови на политичка криза“. На панелот, покрај експертската дебата за реформите, се дискутираше и за резултатите од анкетата и истражувањето за спроведувањето на реформите.Политичката волја за реформите е клучна за да може успешно да се реализираат реформите беше генералниот заклучок од експертскиот панел. -25.10.2018

АКАДЕМИК – Експертски панел за судбината на реформите во услови на политичка криза  – 25.10.2018

Експертски панел за судбината на реформите во услови на политичка криза

ОТВ Прилеп– 25.10.2018

Portalb – Anketë: Krahasuar me Gruevskin, institucionet janë më pak të varura nga Zaevi – 24.10.2018

Anketë: Krahasuar me Gruevskin, institucionet janë më pak të varura nga Zaevi (FOTO)

ОТВ Прилеп – 25.10.2018

АГТИС– PORTALB: Дел од вчерашниот експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, дел од проектот „Детски болести на демократијата“ – 25.10.2018

Portalb – Modeli funksionues, DSK-ja të ndahet nga MPB-ja  – 24.10.2018

Modeli funksionues, DSK-ja të ndahet nga MPB-ja

 ALSAT M – Reformat e nevojshme për në BE – 24.10.2018

Reformat e nevojshme për në BE

ОТВ Прилеп – 25.10.2018

АГТИС – АЛСАТ М ТВ: Дел од вчерашниот експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, дел од проектот „Детски болести на демократијата“. Реформите кои започнаа последните две децении не беа реални и ефективни, оценуваат експертите во пресрет на претставувањето на новата реформска стратегија наречена “План 18”.– 25.10.2018

 ALSAT M – Експерти: Недостаток од политичка волја за спроведување на реформите  – 24.10.2018

Експерти: Недостаток од политичка волја за спроведување на реформите

ТВ Телма – Власта инсистира на помирување откако Мицкоски побара закон за амнестија – 24.10.2018

Власта инсистира на помирување откако Мицкоски побара закон за амнестија

 ОТВ Прилеп – 25.10.2018

АГТИС – Телма ТВ: Дел од вчерашниот експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, дел од проектот „Детски болести на демократијата“. Професорот Nikola Popovski вели дека рамниот данок треба да се напушти, бидејќи ги крати буџетските приходи и го продлабочува проблемот со растечките социјални разлики. –  25.10.2018

ТВ Телма – На Македонија и треба прогресивен данок  – 24.10.2018

На Македонија и треба прогресивен данок

ОТВ Прилеп – 25.10.2018

АГТИС– Телма ТВ: Дел од вчерашниот експертски панел:„Судбината на реформите во време на политичка криза“ во организација на АГТИС, дел од проектот „Детски болести на демократијата“.  Професорката Ана Павлова Данева која е дел од советот за реформи во судството, тврди дека реизборот односно оценката на судиите дали заслужуваат да си ја задржат судиската тога, не била дозволена од меѓународниот фактор.  – 25.10.2018

ТВ Телма – Ветингот за судиите – забранет од меѓународната заедница? – 24.10.2018

Ветингот за судиите – забранет од меѓународната заедница?

CIVIL MEDIA – Најава: Судбината на реформите во услови на политичка криза – 22.10.2018

Судбината на реформите во услови на политичка криза

 • ТВ Емисија

Сашо Орданоски страна – АНАЛИЗА | До каде се реформите во услови на политичка криза, разговор со гостинот Александар Цветкоски, претставник на НВО АГТИС. Погледнете го понеделничкиот разговор во целост тука, а утре се гледаме повторно во живо пред малите екрани со нови содржини во #ОтвореноСтудио – 28.10.2018

АГТИС – Дел од резултатите од анкета на АГТИС: Граѓаните поосвестени и со повеќе надеж за реформи – тема во Студио 1 – 26.10.2018

ОТВ Прилеп – Студио 1 започнува со анализа на резултатите од анкетата : До каде се реформите во услови на политичка криза? За оваа тема во студиото е Александар Цветкоски – претставник на HBO АГТИС. – 22.10.2018

АГТИС – Студио 1 започнува со анализа на резултатите од анкетата : До каде се реформите во услови на политичка криза? За оваа тема во студиото е Александар Цветкоски – претставник на HBO АГТИС.- 22.10.2018

1ТВ – Анкета на АКТИС: Граѓаните поосвестени и со повеќе надеж за реформи – тема во Студио 1 – 22.10.2018

Анкета на АКТИС: Граѓаните поосвестени и со повеќе надеж за реформи – тема во Студио 1

ОТВ Прилеп – Студио 1 започнува со анализа на резултатите од анкетата : До каде се реформите во услови на политичка криза? За оваа тема во студиото е Александар Цветкоски – претставник на HBO АГТИС. – 22.10.2018

 

1ТВ – Студио 1 започнува со анализа на резултатите од анкетата : До каде се реформите во услови на политичка криза? За оваа тема во студиото е Александар Цветкоски – претставник на HBO АГТИС. – 22.10.2018

 

 • Серија колумни на Александар Цветкоски:

ОТВ Прилеп – Разгалено детиште и европски мажоретки – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156730994452299 – 07/09/2018

Плус Инфо – Разгалено детиште и европски мажоретки  – https://plusinfo.mk/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%88%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82/ – 07/09/2018

ОТВ Прилеп – Посветено на Тони Михајловски  – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156719832577299 – 03/09/2018

Плус Инфо – Посветено на Тони Михајловски  –https://plusinfo.mk/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D1%98%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/ – 03/09/2018

ОТВ Прилеп Референдум против чмаровите  – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156713048822299 – 31/08/2018

Плус Инфо – Референдум против чмаровите – https://plusinfo.mk/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D1%87%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5/ – 31/08/2018

ОТВ Прилеп – Македонија нигде ја нема во референдумот  – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156692406322299 – 23/08/2018

Плус Инфо – Македонија нигде ја нема во референдумот  – https://plusinfo.mk/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B4%D0%B5-%D1%98%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83/ – 23/08/2018

ОТВ Прилеп – Ште умреш –https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156674168717299 – 16/08/2018

Плус Инфо – Ште умреш  – https://plusinfo.mk/%D1%88%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BC%D1%80%D0%B5%D1%88/ – 16/08/2018

ОТВ Прилеп – Дружби патриотски, со намери скотски  – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156652188892299 – 08/08/2018

Плус Инфо – Дружби патриотски, со намери скотски ) – https://plusinfo.mk/%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8/ – 08/08/2018

ОТВ Прилеп – Референдум, па „лепенки“ потоа  – https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156633406332299 – 01/08/2018

Плус Инфо – Референдум, па „лепенки“ потоа  – https://plusinfo.mk/%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%BF%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B0/ – 01/08/2018

ОТВ Прилеп – Избори, а не референдум –https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156614210297299 – 25/07/2018

Плус Инфо – Избори, а не референдум  –https://plusinfo.mk/%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC/ – 25/07/2018

ОТВ Прилеп – Немој Иванке Василевска Заев да ги враќа условите од 2016–та  –https://www.facebook.com/otvprilep/posts/10156596620577299 – 18/07/2018

Плус Инфо – Немој Иванке Василевска Заев да ги враќа условите од 2016–та – https://plusinfo.mk/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%98-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B2-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B0/ – 18/07/2018

Плус Инфо – СДСМ – ВМРО: Земја и Алфа Кентаур  – https://plusinfo.mk/%D1%81%D0%B4%D1%81%D0%BC-%D0%B2%D0%BC%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0-%D0%BA%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%83%D1%80/ – 04/07/2018

AGTIS – ACTAC – Христијане бре, не се дери во тоа микрофонот –https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156637306356052 – 20/06/2018

Плус Инфо – Христијане бре, не се дери во тоа микрофонот  – https://plusinfo.mk/%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D1%80%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D1%84/ – 20/06/2018

AGTIS – ACTAC – Водите и шумите се патриотизам, господа Зоране и Христијане – https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156580555106052 – 29/05/2018

Плус Инфо – Водите и шумите се патриотизам, господа Зоране и Христијане  – https://plusinfo.mk/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%88%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4/ – 29/05/2018

AGTIS – ACTAC – Една година владеење на СДСМ и бладање на ВМРО –https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156567973506052 – 24/05/2018

Плус Инфо – Една година владеење на СДСМ и бладање на ВМРО –https://plusinfo.mk/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B4%D1%81%D0%BC-%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%9A%D0%B5/ – 24/05/2018

AGTIS – ACTAC – Заради што, воопшто, да одиме во ЕУ? – https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156551437176052 – 17/05/2018

Плус Инфо – Заради што, воопшто, да одиме во ЕУ?  – https://plusinfo.mk/%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%B5%D1%83/ – 17/05/2018

AGTIS – ACTAC – Во затвор за џабе  –  https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156530601116052 – 09/05/2018

Плус Инфо – Во затвор за џабе  – https://plusinfo.mk/%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D1%9F%D0%B0%D0%B1%D0%B5/ – 09/05/2018

AGTIS – ACTAC – Ерга омнес, или поѓомити План „А“  – https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156515030991052 – 03/05/2018

Плус Инфо – Ерга омнес, или поѓомити План „А“  –https://plusinfo.mk/%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0-%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%93%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D0%B0/ – 03/05/2018

. AGTIS – ACTAC – На лекар – за дијагноза, на бајачка – за лекување  –  https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156493774761052 – 25/04/2018

Плус Инфо – На лекар – за дијагноза, на бајачка – за лекување –  https://plusinfo.mk/%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%98%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB/ – 25/04/2018

AGTIS – ACTAC – Дали премногу очекуваме од нас самите –  https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156476760171052 – 18/04/2018

Плус Инфо – Дали премногу очекуваме од нас самите  – https://plusinfo.mk/%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%83-%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%BE%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5/ – 18/04/2018

AGTIS – ACTAC – Чуди се Ангелејце колку деца имаш – https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156473207311052 – 16/04/2018

Плус Инфо – Чуди се Ангелејце колку деца имаш  – https://plusinfo.mk/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%98%D1%86%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D1%83-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%88/ – 16/04/2018

 AGTIS – ACTAC – Ничија земја и ренде  –https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/posts/10156464500206052 – 13/04/2018

Плус Инфо – Ничија земја и ренде  –https://plusinfo.mk/%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%98%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5/ – 13/04/2018

 

 • Интервју на Александар Цветкоски за Радио Слободна Европа:

Радио Слободна Европа – Довербата во анкетите зависи од демократскиот развој  https://www.slobodnaevropa.mk/a/29486021.html15.09.2018

Радио Слободна Европа – Зголемување на платите во пресрет на референдум  –  https://www.slobodnaevropa.mk/a/29482029.html13.09.2018

 • Павле Трајанов – поранешен Министер за внатрешни работи

МИЦ,Ниш Србија – ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ: Дали Македонија е „премиерска“ држава? https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/818-p-vl-r-n-v-dj-li-dj-ni-pr-i-rs-djrz-v – 07.08.2018

ОТВ Прилеп –  ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ: Дали Македонија е „премиерска“ држава? – 07.08.2018

ОТВ Прилеп – НАЈАВА 07.08.2018 ПАВЛЕ ТРАЈАНОВ: Дали Македонија е „премиерска“ држава?  – 06.08.2018

 • Имер Селмани -поранешен Министер за здравство и вицепремиер за спроведување на Охридскиот договор

FAKTIDITOR – IMER SELMANI: DO PRANOJA KANDIDATURË PËR PRESIDENT SHTETI – http://www.faktiditor.ch/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/

KDPOLITIK – Selmani: Pranoj të jem kandidat për President – https://kdpolitik.com/2018/07/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/

ZHURNAL TV LAJME – Selmani: Pranoj të jem kandidat për President – http://www.zhurnal.mk/content/?id=187171474959

МИЦ, Ниш Србија – ИМЕР СЕЛМАНИ: Реформите не значи само да се стават на хартија, треба да заживеат -https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/804-i-r-s-l-ni-r-f-r-i-n-zn-ci-s-dj-s-s-v-n-h-r-i-r-b-dj-z-ziv – 03.08.2018

 

ОТВ Прилеп – ИМЕР СЕЛМАНИ: Реформите не значи само да се стават на хартија, треба да заживеат – 03.08.2018

ОТВ Прилеп – НАЈАВА 03.08.2018 ИМЕР СЕЛМАНИ: Реформите не значи само да се стават на хартија, треба да заживеат  – 02.08.2018

 

 •  Ѓорѓи Спасов – поранешен Министер за правда

Gjorgji Spasov Fb page: – 01.08.2018

МИЦ,Ниш Србија – Интервју со Ѓорѓи Спасов, поранешен министер за правда: Што ќе им се реформи на партиските “султани”? https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/794-in-rv-u-s-r-i-sp-s-v-p-r-n-n-inis-r-z-pr-vdj-i-s-r-f-r-i-n-p-r-is-i-sul-ni – 31.07.2018

ОТВ Прилеп – Ѓорѓи Спасов: Што ќе им се реформи на партиските “султани”?   – 31.07.2018

ОТВ Прилеп – НАЈАВА 31.07.2018 Ѓорѓи Спасов: Што ќе им се реформи на партиските “султани”?  30.07.2018

 • Јахи Јахиу – Државен секретар во Министерството за информатичко општество и јавна администрација

Jahi Jahiu Personal Fb: – 30.07.2018

SHTEGU – Jahiu: Edhe 2/3 e shumicës ndikojnë në numrin e administratës publike (Eng. Yahiu: Even 2/3 majority affects the number of public administration) – 29.07.2018

Jahiu: Edhe 2/3 e shumicës ndikojnë në numrin e administratës publike

МИЦ, Ниш Србија – Јахи Јахиу: Дури и 2/3 мнозинство влијае на бројот на јавната администрација  – https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/783-hi-hiu-djuri-i-2-3-n-zins-v-vli-n-br-n-vn-dj-inis-r-ci – 27.07.2018

ОТВ Прилеп – Јахи Јахиу: Дури и 2/3 мнозинство влијае на бројот на јавната администрација- 27.07.2018

 ОТВ Прилеп – НАЈАВА 27.07.2018: Јахи Јахиу: Дури и 2/3 мнозинство влијае на бројот на јавната администрација  – 26.07.2018

 

 

 

 

 

 

 • Владо Бучковски – поранешен премиер на Република Македонија и министер за одбрана

МИЦ, НИШ Србија – Владо Буковски: Мојата „фабрика“ е играчка и спрема Груевски и спрема Заев“  – https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/773-vl-dj-buc-vs-i-f-bri-igr-c-i-spr-gru-vs-i-i-spr-z-v – 24.07.2018

ОТВ Прилеп – Мојата „фабрика“ е играчка и спрема Груевски и спрема Заев“  – 24.07.2018

ОТВ Прилеп – НАЈАВА 24.07.2018: Мојата „фабрика“ е играчка и спрема Груевски и спрема Заев“   – 23.07.2018

 • Бујар Османи –  Вицепремиер за европски прашања

МИЦ, НИШ Србија – Бујар Османи: Реформите не се илузија – https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/767-bu-r-s-ni-r-f-r-i-n-s-iluzi – 20.07.2018

ОТВ Прилеп – Бујар Османи: Реформите не се илузија – 20.07.2018

ОТВ Прилеп – Најава 20.07.2018: Бујар Османи: Реформите не се илузија  – 19.07.2018

TOP NEWS – Osmani: Hazbi Lika s’e bojkoton qeverinë  – 17.07.2018

Osmani: Hazbi Lika s’e bojkoton qeverinë (Video)

INA- Iliria News Agency – OSMANI: HAZBLI LIKA S’E BOJKOTON QEVERINË – https://www.facebook.com/IliriaNewsAgency/videos/10156529160679104 – 16.07.2018

Realiteti Press – OSMANI: HAZBLI LIKA S’E BOJKOTON QEVERINË – http://realiteti.press/2018/07/osmani-hazbli-lika-se-bojkoton-qeverine – 17.07.2018

KDPOLITIK – BUJAR OSMANI: HAZBLI LIKA S’E BOJKOTON QEVERINË – https://kdpolitik.com/2018/07/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine – 17.07.2018

FAKTIDITOR – BUJAR OSMANI: HAZBLI LIKA S’E BOJKOTON QEVERINË – http://www.faktiditor.ch/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine-video/ – 17.07.2018

 • Роберт Поповски – Министер за комуникации, отчетност и транспарентност

МИЦ, НИШ Србија – Поповски порачува: Поддржете ги реформите – https://mic.org.rs/otvorena-televizija/otv-prilep/item/760-p-p-vs-i-p-r-cuv-p-djdjrz-gi-r-f-r-i – 18.07.2018

 

ОТВ Прилеп – Поповски порачува: Поддржете ги реформите – 18.07.2018

ОТВ Прилеп – Најава 18.07.2018: Поповски порачува: Поддржете ги реформите – 17.07.2018

 

 

 

 

 

 

Емисија 5 до 12
Владо Бучковски: „Мојата „фабрика“ е играчка и спрема Груевски и спрема Заев“ кажува Владо Бучковски, поранешен премиер на Република Македонија и министер за одбрана во интервјуто, дел од проектот „Детски болести на демократијата“ реализиран од АГТИС Прилеп.

Емисија 5 до 12
БУЈАР ОСМАНИ: Реформите не се илузија
„Реформите нема да запрат никогаш, и се додека постои една држава треба да се прилагодува на новите околности и предизвици. Рамката е поставена, темелите се поставени, сега треба само да реализираме“

НАЈАВА: Петок 20.07.2018 Емисија 5 до 12
Интервју со Бујар Османи
„Реформите нема да запрат никогаш, и се додека постои една држава треба да се прилагодува на новите околности и предизвици. Рамката е поставена, темелите се поставени, сега треба само да реализираме“, истакнува Бујар Османи, заменик премиер за европски прашања во интервјуто, дел од проектот „Детски болести на демократијата“ реализиран од АГТИС Прилеп.

 • Wednesday, July 18, 2018 Emission 5 to 12

Interview with Robert Popovski, Minister of Communications, Accountability and Transparency, part of the project “Children’s Diseases of Democracy” in the implementation of AGTIS Prilep

Bujar Osmani

http://top-news.mk/archives/30182 – 17.07.2018

https://www.facebook.com/IliriaNewsAgency/videos/10156529160679104/ – 17.07.2018

http://realiteti.press/2018/07/osmani-hazbli-lika-se-bojkoton-qeverine/ – 17.07.2018

https://kdpolitik.com/2018/07/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine/ – 17.07.2018

http://www.faktiditor.ch/bujar-osmani-hazbi-lika-se-bojkoton-qeverine-video/ -17.07.2018

Imer Selmani

http://www.zhurnal.mk/content/?id=187171474959 -17.07.2018

https://kdpolitik.com/2018/07/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/ -17.07.2018

http://www.faktiditor.ch/imer-selamni-do-pranoja-kandidature-per-president-shteti-video/ – 17.07.2018

Ina – https://ina-online.net/bujar-osmani-ja-cka-thote-per-hazbi-liken/- 16.07.2018

Zhurnal – http://www.zhurnal.mk/content/?id=187169273159 – 16.07.2018

Bota sot – http://www.botasot.info/maqedonia/921625/osmani-hazbli-lika-s-e-bojkoton-qeverine/ 16.07.2018

Алсат М ТВ – емисија 360 Степени – 08.06.2018г. – Дел од истражувањата кои ги правеше АГТИС во изминатиов период во емисијата 360 Степени свое видување даде Никола Поповски (поранешен министер за финансии)