ОТВ – Гостинска одаја, прва фотографија на Крушево и каминот како значаен дел од архитектурата

Во интервју за ОТВ, репортерката Ирена Блажеска разговара со кустос Даница Јанакиеска. Тие се наоѓаат во етонолошката одаја за гости или гостинска одаја, во која има и облека. Крушевчани биле трговци, тргувале со најразлични материјали, свили од Египет, Австрија, Франција и оттаму доаѓале сите влијанија на облеката. Најчесто жените се облекувале со декоративни елементи. Исто … Продолжи со читање ОТВ – Гостинска одаја, прва фотографија на Крушево и каминот како значаен дел од архитектурата