ОТВ – Сликите на Мартиноски говорат многу, за модата „а ла франга“, традицијата

Во интервју за ОТВ, репортерката Фатлинда Исламоска разговара со кустос Лекса Преш за сликите на Мартиноски во галеријата. Една од темите кои Мартиноски често ги обработувал се сцени од секојдневниот живот, дадени со повеќе фолклорни карактеристики. На неговите слики е претставена модата на помладите, „а ла франга“ и модата на постарите, кои имале свој стил наречен антерии. … Продолжи со читање ОТВ – Сликите на Мартиноски говорат многу, за модата „а ла франга“, традицијата