ОТВ – Кои се предизвиците на кои треба да се работи во Крушево?

Новости ОТВ

Во интервју за ОТВ, репортерката Ирена Блажеска разговара со Драган Јанкоски, претседател на невладината АКАДЕМИК од Крушево, околу состојбата со образованието во Крушево, слабата соработка на главните актери во општеството, постоењето на стотина невладини на хартија и предизвиците кои остануваат поле за работа за оние социјалнo одговорни стејкхолдери во општеството.

Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, направено во склоп на „скроена“ обука за мало новинарство, чија што цел беше формирање на теренска мрежа на репортери.

Обуката за мало новинарство беше спроведена на централен тренинг на кој присуствуваа младите репортери, градоначалницте на Прилеп и Крушево, институционални  и НВО претставници, а беше водена од врвни новинари во Р. Македонија: Сашо Орданоски (1ТВ), Горан Величковски (Канал 5-Зевзекманија) и Сефер Тахири (професор на Факултетот за јазици, културa и комуникации на Одделот за комуникации на Универзитетот на Југоисточна Европа), како и од тимот на АГТИС од интернационални Community Reporters: Александар Цветкоски, Мартина Билјаровска, Божидар Цветкоски и Филип Стојаноски.