Богатството се чува дома

Во период 01.05.2021 до 31.09.2021 година, АГТИС го реализира проектот„ Богатството се чува дома“, финансиски поддржан од Министерство за култура Цели на проектот: Допринос кон зачувување, презентирање и популаризација на нематеријалното културно наследство и пренесување традиционални знаења и вештини за народно и современо нараторство на помладите генерации; Презервација на народни приказни, гатанки, кратки говорни максими, […]

...

Доколку сте вакцинирани симнете го по електронски пат вашиот Сертификат од страната www.vakcinacija.mk

Министерството за здравство издава потврда со QR code, на македонски и англиски јазик. Сертификат го добиваат сите граѓани што примиле вакцина со ревакцина и имаат потреба од сертификат. Насоките за изработка на овој сертификат се на Европската комисија, каде што предвидоа сет на податоци што ги содржи кодот, односно тој сертификат, а тоа се – […]

...

Како да се регистрирам на uslugi.gov.mk

Онлајн со постоечка корисничка сметка од УЈП Доколку имате активна корисничка сметка во регистарот на корисници на УЈП може да се регистрирате со неа: Преку линкот “Најави се” пристапувате до Системот за единствена најава (СЕН); Ја избирате опцијата за регистрација со постоечка корисничка сметка од УЈП “Имате профил на УЈП”, со што давате согласност за користење на Вашата корисничка сметка […]

...

Смали го митото користи е-услуги

Корупцијата е безвреманска категорија. Карактеристично е што при корумпирањето, лицето, кое прима поткуп има званична функција, неговата работа е регулирана со закон, која забранува да врши дејствија во корист на трети лица, ако тоа не е законски позитивно нумерирано, како дејствие кое е дозволено. Историски гледано, корупцијата е редовна состојба скоро во сите општества. Дури […]

...

ОГЛАС ЗА АНГАЖИРАЊЕ ПРОЕКТЕН АСИСТЕНТ

Асоцијација за граѓанска толеранција и соработка – АГТИС има потреба од ангажирање асистент на пола работно време,  кој ќе работи на тековни проекти. Заинтересираните кандидати потребно е да имаат: – Одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик – Одлично познавање на MS Оffice и работа со компјутери – Одлични организациски способности – Креативност, динамичност, […]

...

Заради што треба да плаќаме даноци и да скенираме фискални сметки

ИТ писменоста е вештина – како и секоја друга, што значи дека треба да ја вежбаме и нема никаква врска со нашето убедување „не ми е мене дојдено до 10 денари“. Не се работи за 10 денари (меѓу нас кажано, многу повеќе се), туку за нашиот однос кон мерките на нашата држава. Работата е „тие […]

...

Дали ги знаеш твоите основни права како потрошувач?

Сигурно сте ја слушнале изреката: „Муштеријата е секогаш во право!“ Меѓутоа, оваа изрека не е секогаш точна во реалноста. Ако потрошувачите не си ги знаат своите права, трговците тоа ќе го искористат во нивна корист и на штета на потрошувачот. КОИ СЕ ПЕТТЕ ОСНОВНИ ПОТРОШУВАЧКИ ПРАВА? https://www.facebook.com/www.agtis.org.mk/videos/799094800693392 1. Право на информирање и право на едукација […]

...

Консултативен состанок за отвореност на општини 2020

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество АГТИС, во соработка со Фондацијата Метаморфозис, со задоволство ве поканува на отворена онлајн средба на тема: отвореноста и транспарентноста на локалната самоуправа во нашата општина. На овој состанок ќе се дискутираат прелиминарните резултати од мониторингот на отвореноста на општините Прилеп и Долнени и доколку сте жител […]

...

Старт ап прирачник за млади во Македонија – Бизнис како начин на живот

Кога станува збор за бизнис, секоја земја има различен менталитет и традиција. Затоа и едукацијата е различна насекаде. Некаде акцент треба да се стави на техничките податоци за започнување и водење бизнис, некаде на едукацијата, некаде на специјализацијата, некаде на финансирањето. Во Македонија, која нема богата деловна традиција, акцентот треба да се стави на едукацијата […]

...

Започнува бран на мерења на отвореноста на општините

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество (Civic Engagement Project), почнувајќи од утре (26.05.2020) започнува нов бран на мерења на отвореноста на 17 институции на локалната самоуправа во Република Северна Македонија. Фондацијата Метаморфозис, во партнерство со Квантум Прима Кавадарци, ЦИД Куманово, Здружение Мултикултура Тетово, ФРЛЗ Штип, Блинк 42-21 Скопје, ЛДА Струга, АГТИС Прилеп, […]

...