ОТВ – Од лекар до градоначалник – дали лекарите ќе ја излечат општината?

Новости ОТВ

Во интервју за ОТВ, репортерката Фросина Трајкоска разговара со Илија Јованоски, градоначалник на Општина Прилеп околу начинот на кој новата локална самоупправа функционира, дали поддршката за граѓанските организации се планира да се зголеми, актуелни проблеми со спортски сали, а и прашања од лична природа, како еден лекар како Јованоски ја добил желбата за да се вклучи во политика.

Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, направено во склоп на „скроена“ обука за мало новинарство, чија што цел беше формирање на теренска мрежа на репортери.

Обуката за мало новинарство беше спроведена на централен тренинг на кој присуствуваа младите репортери, градоначалницте на Прилеп и Крушево, институционални  и НВО претставници, а беше водена од врвни новинари во Р. Македонија: Сашо Орданоски (1ТВ), Горан Величковски (Канал 5-Зевзекманија) и Сефер Тахири (професор на Факултетот за јазици, културa и комуникации на Одделот за комуникации на Универзитетот на Југоисточна Европа), како и од тимот на АГТИС од интернационални Community Reporters: Александар Цветкоски, Мартина Билјаровска, Божидар Цветкоски и Филип Стојаноски.