Семејно насилство

Семејното насилство, исто така наречено семејно злоставување или насилство од интимен партнер, е секое однесување што се користи за стекнување или одржување на моќ и контрола над интимен партнер. Ги опфаќа сите физички, сексуални, емоционални, економски и психолошки дејства или закани за дејствија што влијаат на другото лице. Ова е една од најчестите форми на […]

...

Биди Главна

Биди „главна“, но исчисти и зготви, најпрво И кај општествениот родов консензус има закачка: Барем кај нас, општите мислења на населението за жената како стопанственичка, политичарка, експерт, работничка, се под влијание на традиционалните матрици на размислување, кои се маскулини, односно го поддржуваат поредокот кој „Бог го дал“, во кој мажот е господарот, а жената е […]

...

МУ ПОМИНАЛ РОКОТ

Одејќи по институции за да си оствариме некое право и да си завршиме работа, често ни се случува да слушанеме, ви фали документ, донесете го уште овај документ, испечатете го во 5 примероци, дојдете утре, дојдете… , донесете …… ??? И на крај после многу месеци „шетања“ од шалтер до шалтер, среќни и со надеж […]

...

Приказни за мали деца

Имаше ситуација порано кога институциите имаа „закоравено срце“: ќе те слушнат, но ќе ти речат дека „немаш законско право за тоа што бараш“, колку и да ти е потребно. Сега е ситуацијата поинаква: институциите немаат веќе тврдо закоравено срце, туку „закоравен слух“ и не слушаат, туку мислат дека е доволно она што го кажуваат тие. […]

...

Да ти вражам – да ти кажам

Нашиот народ многу „верува на збор“, наместо да прочита, повеќе сака да помуабети со „пријател од општина“, отколку да побара каква е процедурата и најмногу од се: Знае како оди работата, оти некој „сигурен човек“ му кажал. Институциите знаат какви сме ние граѓаните, па не се трудат многу да воведат поефикасни е – услуги, каде […]

...

Џабе им е фломастер

                Има раширено мислење дека администрацијата, а посебно шефовите на тие административни оддели, земаат „подароци“, затоа што граѓаните ги нуделе, па не било убаво „да ги одбијат“. Точно е дека граѓаните нудат мито, но само кога сакаат „леб преку погача“, односно, кога сакаат нешто на што законски немаат право. Точно е и тоа дека (кај […]

...

Техниката одела напред

Навистина оди напред, но прашањето е: Каде? Дали секаде? Одговорот е ист од праисторија до денес: Каде што мора! Одма доаѓа прашањето: Како тоа – „мора“? Сите знаеме дека „Мора“ само ако некој „од високо“ нареди, инаку, никој не се занишува, освен за личен интерес. Така било, така е, така ќе биде. Дали тоа значи […]

...

Логорски огин

Имаше време кога пред шалтерите се застануваше со часови пред отворање на институциите, за да „завршиш работа“. Тоа е менето, но сепак, понекогаш повторно се случува и што го видовме повторно заради пандемијата. Една од причините за Е – услугите е и таа, но не е главна. Е – услугите и нивното користење е голем […]

...