Отворени општини со отворени податоци – 2 „Неформален регионален информациски систем“

Донатор: National Endowment for Democracy – NEDВреметраење на проектот: Октомври 2023 – Септември 2025 Проектот ќе помогне да се зајакне капацитетот на локалните институции за граѓанско структурирано информирање, отчетност и транспарентност, а со тоа и да се зголеми учество на граѓаните во процесите на донесување одлуки на локално ниво во Пелагонискиот плански регион (ППР), се […]

...

Некој би рекол: беше проект и помина

Не помина, продолжуваме следните 2 години. Прашањето е дали проектот некого ќе инспирира, дали ги постигна целите и до каде? Овој проект ги постави темелите на свесноста за значењето на отворените податоци на општината, нивните услуги кон граѓаните и нивното правилно информирање. Градоначалниците се сигурно свесни за тоа, ги задолжија своите служби да бидат отчетни […]

...

Обука – Известувач на заедницата

Информацијата може да има многу слоеви и треба да потрошите многу време за да бидете сигурни што е вистина. Сепак ако има нечесна намера или е „репортерот“ мотивиран едно да гледа за друго да биде слеп, тогаш нема помош: останува само аналитичкото око на гледачот. Но зошто да зборуваме за ова кога може да го […]

...

Отворени општини, со отворени податоци

Донатор: National Endowment for Democracy – NEDВреметраење на проектот: Октомври 2022 – Септември 2023 Проектот ќе даде допринос кон реафирмацијата на граѓанско учество во процесите на носење одлуки на локално и регионално ниво во Пелагонискиот Плански Регион (ППР) со што ќе ја зајакне побарувачката и јавниот притисок за отчетност и транспарентност на ЕЛС, Центарот за […]

...

Биди Главна

Биди „главна“, но исчисти и зготви, најпрво И кај општествениот родов консензус има закачка: Барем кај нас, општите мислења на населението за жената како стопанственичка, политичарка, експерт, работничка, се под влијание на традиционалните матрици на размислување, кои се маскулини, односно го поддржуваат поредокот кој „Бог го дал“, во кој мажот е господарот, а жената е […]

...

Промовиран онлајн пакет за претпримеништво за млади

Мултипликативен настан за презентација на онлајн пакет „Тренинг за претприемништво“ сe одржaа во вторник, 24 август 2021 година во СОУ „Ѓорче Петров“  Прилеп. Настанот е дел од проектот „Преземи чекор“, во рамките на Еразмус +, K 2 Стратешкото партнерство за стручно образование. Стратешкото партнерство го сочинуваат: AГТИС, Република Северна Македонија; Diversity Living Services, Англија; Mobilizing […]

...

Консултативен состанок за отвореност на општини 2020

Во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество АГТИС, во соработка со Фондацијата Метаморфозис, со задоволство ве поканува на отворена онлајн средба на тема: отвореноста и транспарентноста на локалната самоуправа во нашата општина. На овој состанок ќе се дискутираат прелиминарните резултати од мониторингот на отвореноста на општините Прилеп и Долнени и доколку сте жител […]

...

Старт ап прирачник за млади во Македонија – Бизнис како начин на живот

Кога станува збор за бизнис, секоја земја има различен менталитет и традиција. Затоа и едукацијата е различна насекаде. Некаде акцент треба да се стави на техничките податоци за започнување и водење бизнис, некаде на едукацијата, некаде на специјализацијата, некаде на финансирањето. Во Македонија, која нема богата деловна традиција, акцентот треба да се стави на едукацијата […]

...

Трчање на Мон Блан: 171 километар во должина, 10 километри висинска разлика

Мери Мирческа е наш женски планински тркач. Мотивот за неа е огромната љубов кон природата и кон планините. На повидок е најголемиот предизвик досега, учество на најпрестижната светска трка во Франција, Шамони на Мон Блан. Оваа трка е на Алпите во трите држави Франција, Италија и Швајцарија, а рутата на Мери е долга 171 километар, […]

...

Адиловиќ: За девојката да биде „фенси“, не мора да има богат маж

Борбата на жените за рамноправност продолжува и денес. Секој ден сме сведоци на нови хероини кои на свој начин и свое темпо ја водат оваа борба. Мирсела Адиловиќ е млада девојка која доаѓа од рурална средина, и ја завршува последната година на Факултетот за фармација во Скопје. „Жената не треба да биде зависна од мажот. […]

...