Фасадата држи, темелите тонат

Имплементирани

Донатор: National Endowment for Democracy – NED

Времетраење на проектот: Февруари 2016 – Ноември 2016

Цел на проектот: Промовирање на отчетноста и транспарентноста на владините претставници и институции, преку јавен притисок врз владата за подобрување на реформите и работата на институциите, кои ќе се постигнат преку медиумски објавувања на резултатите од истражувањето на довербата на граѓаните во институциите на системот, преку комична ТВ кампања и преку јавно претставување на ситуацијата во која се движат нашите институции. Сето ова ќе придонесе за подигнување на свеста на јавноста за важноста на тројната поделба на власта и на потребата од независни институции

Материјали од анкетата

Анализа на Анкета -Презентација

Анализа на анкета долга верзија;

Анализа на анкета – кратка везрија;

Идеи за дисеминирање;

Идиоматика на проектот;

Методологија

Припрема на анкета – структуирани интервјуа

Сублимати од резултати

Соопштение за медиуми

Оглас за собирање вистински сучаи на граѓани

Транскрипт на оригиналните говори на евалуаторите и консултантите

Евалуација на проектот „Фасадата држи, темелите тонат“

Секој си го фали своето чедо. За да не биде така со нашиот проект, ја повикавме оваа професионална екипа на новинари, експерти и лидери на мислење на финална работилница за евалуација на проектот „Фасадата држи, темелите тонат“. Тема на разговор покрај евалуацијата на проектот, беа и степенот на интерес на медиумите и граѓаните, сегментацијата на таргет групите кои треба да бидат опфатени во рамки на самиот проект, за теми од јавниот морал, користењето на хуморот, карикатурата и ангажираната уметност во социјално – одговорен контекст, за навиките на партиите, дипломатите, фејсбук и твитер заедниците, но и на целото општество во акцептирање на теми, кои се надвор од сивото секојдневие на партиски соопштнија.

Медиски настапи

Дебата за јавниот морал и демократските вредности во Македонија – 28.09.2016

24 вести – Анкета за јавната моралност –

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Нов систем на мито и корупција

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Само магарето одговара без да го прашаат

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Отвори Ѓуро

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Тепачки по автобуси

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Интерактивна ТВ

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Одиме на избори

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Вози Мишко

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Анкета

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Кизо се врати по пелети

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Ново здружение за одбрана на Македонија

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Уставен суд

Перформанса – Зевзекманија и АГТИС – Субвенции за банани

Цивил.мк Видео од Панел-дискусијата на тема Јавниот морал 29.08.2016

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/YdI4CBeMJKc” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Дебата на Алсат / емисија 360 степени, Учесници во емисијата: Петар Арсовски – комуниколог и Александар Цветкоски – АГТИС

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/Mtm-lEVWLZo” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Радио Слободна Европа – Празни ветувања, гладен народ – 10.11.2016

Kанал77 – Моралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија – 19.09.2016

РесПублика – Моралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија – 19.09.2016

Слободен печат – Хоштаплерски чудесија! – 09.09.2016

 

Australianmacedonian – Анкета која ја потврдува изреката: Aлал да им е – се искрадоа! – 04.09.2016

Нова ТВ – Морално или не, прашање е сега – 04.09.2016

Охридски – Институциите пропаѓаат, јавниот морал е загрозен – 29.08.2016

Цивил – Граѓаните немаат доверба и не знаат што работат институциите – 29.08.2016

Радио Слободна Европа – Институциите зависни од власта – 29.08.2016

+инфо – Оваа влада не е добра, а функционерите што не крадат се глупави – 29.08.2016

Либертас – Оваа влада воопшто не е добра – 29.08.2016

Телма – Граѓаните не сакаат влада што се грижи за сопствениот џеб – 29.08.2016

Радио МОФ – Глупави се функционерите кои не крадат – 29.08.2016

24вести – Партијата на трон-каде исчезнаа моралните вредности – 29.08.2016

10без10 – Резултати од анкета – 29.08.2016

Репортер – Голем дел од граѓаните сметаат дека оваа влада воопшто не е добра – 29.08.2016

Ин прес – Дебата за демократските вредности во Македонија – 26.08.2016

Фокус – Алал да им е на копилињата – се искрадоа! – 07.07.2016

Слободна Европа – Кога влогот е многу голем, нема место за компромис – 24.05.2016

Бриф – (ВИДЕО)Александар Цветкоски и Петар Арсовски во 360 степени – 24.05.2016

Репортер – (ВИДЕО) Александар Цветкоски и Петар Арсовски во дебата на 360 степени – 24.05.2016

Либертас – ВИДЕО: Александар Цветкоски и Петар Арсовски во 360 степени – 24.05.2016

Слободна Европа – Фрли рипче, фати гласче – 07.05.2016

10без10- Видео Невладината АГТИС со перформанса го најави својт проект „„Фасадата држи, темелите тонат…на институциите“ – 06.05.2016

Слободна Европа – Македонија е држава на оправдувачи – 02.05.2016

Радио слободна Европа – Цветкоски – Ние сме земја на оправдувањето – 02.05.2016

Тв Нова – Дебата – Институциите во служба на граѓаните – 28.03.2016

Грид мк – „Фасадата држи, темелите тонат… на институциите“ – проект на невладината организација АГТИС од Прилеп – 28.03.2016

Слободна Европа – Партиските пари тешко се следат – 26.03.2016

10без10 – „Фасадата држи, темелите тонат… на институциите“ – проект на невладината организација АГТИС од Прилеп

Слободна европа – Бесплатни леќи за розова диоптрија на младите – 09.03.2016

АГТИС – Прилеп објавува оглас за граѓанско учество во проектот „Фасадата држи, темелите тонат … на институциите“ – 18.03.2016