Демистификација на меѓуетничките конфликти

Имплементирани

Донатор: Амбасада на САД во Македонија
Времетраење на проектот: Август 2016 – Септември 2017

Проектот има за цел да се намалат тензиите и конфликтите меѓу етничките заедници во Македонија и нивна значителна релаксација – преку поставување на социјални НВО и општествени методологии за демистификација на меѓуетничките конфликти, оние кои се политички конструирани, а не како “природна состојба” меѓу заедниците.

Иницијална видео перформанса на проектот – Рамковен автобус

АГТИС & Зевзекманија – Мали големи држави

АГТИС & Зевзекманија – Тепачки во автобуси

Македонскo Радио – Евалуација на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти“, водена од проектниот координатор Филип Грижоски и координатор од Зенит – Душко Тодороски

ТВ Шења – Финална ТВ прес конференцијa водена од двајца лидери на мислење Александар Цветкоски и Сефер Тахири 29.09.2017

ТВ Алсат М – Емисија за евалуација на проектот: Гости: Филип Грижоски (Проектен координатор) и Мухамедали Ибрахими (Координатор од Мултиетникум) 25.09.2017

Настан за доделување награди на најдобрите видео перформанси – „Дали си предавник ако имаш пријател од „другите“?“

Прилог Канал Визија – 14.06.2017

Финални видео-перформанси

АГТИС – Не паѓајте на тие финти

АГТИС – Почитувај ги различностите

АГТИС – Не е се како што мислиш

АГТИС – Резултати од анкета 1 дел

АГТИС – Резултати од анкета 2 дел

АДИ – Игри без граници

АДИ – Вистинско пријателство

Зенит – Јави се јужна

Зенит – Меѓуетничка гозба

Мултиетникум – Политичка манипулација на учениците

Мултиетникум – Лажен патриотизам

Мултиетникум – Најпрофитабилни професии

МКЦ – Политичко ВЦ

МКЦ – Зошто не Албанка?

МКЦ – Кафана Македонија

ИРЗ – Интро

ИРЗ – Баланс

ИРЗ – Другарството не познава граници

Обука во СОУ Рилиндја – Долнени, АГТИС и Мултитникум – 10.05.2017

Обука за „Намалување на меѓуетничките конфликти“ преку едукација за снимање видео перформанси, техничка обука и обука за Известување на заедницата“ која се одржа во хотел Сонце ГА – Прилеп, од 24 до 26 Март, 2017 год

Претставување на проектот во емисијата „Попладне со Алсат М“ – гостин Александар Цветкоски

Прес конференција со шок перформанса – Пижама парти – Американско катче – Скопје, 16.02.2017

Како најава на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти“ во имплемeнтација на АГТИС и партнерските организации ИРЗ, Зенит, АДИ, МКЦ и Мултиетникум, во просториите на Американското катче – Скопје на ден 16.02.2017 се одржа настан – „Прес конференција & шок перформанса“. Настанот започна со комичен перформанс „Пижама парти“, каде млади од средношколска возраст симулираа „тепачка со перници“, а продолжи со прес конференција на која се обратија Беса Арифи – професор на Југоисточен универзитет во Тетово, Виолета Петроска Бешка – професор на институт за Психологија во модерација на Александар Цветкоски – претседател на АГТИС. Пресот заврши со „Изложба на перници“ на кои беа испишани паролите: „По националност сме средношколци“, „Сите сме исти“ и слични со сензитивна меѓуетничка содржина.
Слики од настанот:

  

Проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти“ заживеа и на Фејсбук преку страната „Млади но не и глупави“ на која партнерските организации и младите учесници во проектот ќе можат да ги прикачуваат проектните материјали, слики, видео перформансите и други креативни содржини во контекст на проектната идеја.

Линк од Фејсбук страната: Млади но не и глупави

Медиумски објави:

Радио Холидеј – Пренесување на проектната активност „Настан за доделување награди на најдобрите видео-перформанси“ на програмата „Локал инфо“ – 12.09.2017

10без10 – https://www.facebook.com/10bez10/posts/10155674476974699 – 12.09.2017

10без10 – https://10bez10.com/vesti/opshtina/6903-agtis-pilep-dodeli-nagradi-na-najdobrite-video-performansi-realizirani-vo-proektot-demistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti – 10.09.2017

Калимеро – http://www.kalimero.mk/archives/15469 – 28.03.2017

24вести – http://24vesti.com.mk/%E2%80%9Edemistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti%E2%80%9C-proekt-na-nevladinata-agtis-vo-prilep – 27.03.2017

Локалноhttp://lokalno.mk/demistifikatsija-na-meguetnichkite-konflikti-proekt-na-nevladinata-agtis-vo-prilep/ – 27.03.2017

Плусинфо – http://plusinfo.mk/vest/109828/nevladini-organizacii-gi-demistificiraa-megjuetnickite-konflikti-vo-prilep – 27.03.2017

10без10 – https://10bez10.com/vesti/opshtina/5238-agtis-gi-demistificira-megjuetnichkite-konflikti-megju-srednoshkolcite – 27.03.2017

ТВ Алсат М – Емисија за претставување на проектот – 06.03.2017

Коха – http://www.koha.mk/promovim-i-projektit-demistifikimi-i-konflikteve-nderetnike/

ТВ Сител – http://sitel.com.mk/promocija-na-proektot-demistifikacija-na-megjuetnichkite-konflikti

Тетовашот – http://www.tetovasot.com/2017/02/promovim-i-projektit-demistifikimi-i-konflikteve-nderetnike/

ТВ Алсат М – http://www.alsat-m.tv/incidentet-mes-nxenesve-i-nxisin-partite/

ТВ Алсат М – TВ Прилог – https://www.youtube.com/watch?v=nUvUsUPWJwc

ТВ Алсат М – http://www.alsat-m.tv/mk/инцидентите-меѓу-средношколците-се-п/

ТВ Телма (со прикачен ТВ прилог)- http://www.telma.com.mk/vesti/zapochnat-proekt-protiv-megjuetnichkite-konflikti-kaj-mladite

Гласот на Америка – http://mk.voanews.com/a/macedonia/3727242.html

МИА – http://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/134/133572702

Цивил – http://civilmedia.mk/tchovkot-namnogu-s-plaschi-od-npoznatoto/

ТВ Канал Визија – ТВ емисија Граѓански прашалник – Најава на проектот „Демистификација на меѓуетничките конфликти” – 03.10.2016