ОТВ – Социјално-одговорната улога на извидниците во општеството

Новости ОТВ

Во интервју за ОТВ, репортерката Ангела Кочоска разговараше со Филип Стојаноски, старешина на Извидничкиот одред „Феникс“ од Прилеп,  за успесите што ги има извидничкиот одред, неговите членови, социјалната одговорност што ја имаат самите извидници и иднината на извидништвото.

Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, направено во склоп на „скроена“ обука за мало новинарство, чија што цел беше формирање на теренска мрежа на репортери.

Обуката за мало новинарство беше спроведена на централен тренинг на кој присуствуваа младите репортери, градоначалницте на Прилеп и Крушево, институционални  и НВО претставници, а беше водена од врвни новинари во Р. Македонија: Сашо Орданоски (1ТВ), Горан Величковски (Канал 5-Зевзекманија) и Сефер Тахири (професор на Факултетот за јазици, културa и комуникации на Одделот за комуникации на Универзитетот на Југоисточна Европа), како и од тимот на АГТИС од интернационални Community Reporters: Александар Цветкоски, Мартина Билјаровска, Божидар Цветкоски и Филип Стојаноски.