Инспекторот ѕвони колку што сака

Имплементирани

Донатор: National Endowment for Democracy & Balkan Trust for Democracy

Времетраење на проектот: Јули 2011– Јуни 2012

Инспекторот ѕвони колку што сака”, претставува мошне сериозен и корисен проект, кој има за цел да помогне во подобрување на деловната и инвестициска клима во Македонија, преку намалување на јавните влијанија на традиционалните граѓански убедувања, поврзани со работата на инспекциските служби и нивното влијание врз деловната и инвестициона клима.

АГТИС идентификува бројни специфични предизвици наметнати од постојната правна рамка која ги регулира државните инспекциски служби, вклучувајќи го новиот Закон за Инспекциски Надзор кој е планиран да стапи во сила оваа година.

Главни проектни активности:

Теренска анкета со деловни субјекти; ТВ настапи и прес конференциии за обзнанување на резултатите на анкетата; Снимање и емитување на ТВ спотови за сензибилизација и едукација на граѓанството; Работилници на сите стејкхолдери со претставници на 3 – те Инспекторати и Министерството за правда за Креација на Драфт за Инспекциски надзор; Серија ТВ настапи за едукација, демистификација и јустификација на работата на инспекциските служби и промените, кои произлегуваат од законот за инспекциски надзор; Централна експертско – стејкхолдерска работилница за креирање I Драфт за Инспекциски Надзор; Припрема, публикување и дисеминација на “Водич на мерки и прописи за инспекциски надзор”

  • Во период од 15.09.2011 до 14.10.2011 година, АГТИС спроведе истражување (прво од ваков вид во Македонија) за Влијанието на инспекцискиот надзор врз деловната клима. Истражувањето има намена да им предочи на властодршците, деловниот сектор и јавноста каква е состојбата со инспекцискиот надзор во деловниот сектор и да бара подобрувања од сите стејкхолдери, кои треба да развијат постојан и отворен дијалог за подобрување на деловната клима, со што би се зголемиле домашните и странски инвестиции. Анализа од анкетата

Перформанси
<iframe width=”320″ height=”250″ src=”https://www.youtube.com/embed/yUrrvOpxLoA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe> (АГТИС & Зевзекманија)

<iframe width=”320″ height=”250″ src=”https://www.youtube.com/embed/3jhzqboFeNo?list=UUEqhTwHtfABX_Uy9Nv5IMRQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe> – (АГТИС & Зевзекманија)

<iframe width=”320″ height=”250″ src=”https://www.youtube.com/embed/p35EhhTj600?list=UUEqhTwHtfABX_Uy9Nv5IMRQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>(АГТИС & Зевзекманија)

Related news

TV Alfa – 27.09.2012 – Промоција на збирка <iframe width=”220″ height=”180″ src=”https://www.youtube.com/embed/MKHE4TxRXDU?list=UUEqhTwHtfABX_Uy9Nv5IMRQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>
Utrinski vesnik – 21.09.2012 – http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=4DCB7FA088E778419634B80176A7B0A2
EMISIJA Pazar i pari – TV Telma 12.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=TXe_QRxEvT0&list=UUEqhTwHtfABX_Uy9Nv5IMRQ&index=1&feature=plcp
Emisija – Ako e – MTV – 19.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=6SpVNjNASRg&feature=youtu.be Radio slobodna Evropa – 12.08.2012 – http://www.makdenes.org/content/article/24673326.html
TV Tera – 26.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=QcmcnshNQJc&feature=youtu.be
Patokaz – br.8 juli 2012
Australianmakcedonianweekly_31jul12_p15
MTV – 11.05.2102 – http://www.youtube.com/watch?v=roGPlWRe69c&feature=youtu.be
TV Sitel – utrinska – http://www.youtube.com/watch?v=GVc4xxoXFXg&feature=youtu.be
Kanal 5 -21.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=qf_t4FewH7s&feature=youtu.be
TV Telma 08.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=3lSElS6xifo&feature=youtu.be
TV Kanal 5 – 11.05.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=f6B6K1u4Jnw&feature=youtu.be
TV24 vesti_04.05.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=HgdSbktYLsg&feature=youtu.be
TV24 vesti – 11.05.2012- http://www.youtube.com/watch?v=UHchsOk3bMo&feature=youtu.be
A1 on – Tribina – 04.05.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=x6tuRB2WLn0&feature=player_embedded
A1on – http://a1on.mk/wordpress/archives/110
TV Alfa – 10.07.2012 – http://www.youtube.com/watch?v=tJyPeMXyJ3w&feature=youtu.be
TVKanal 5 plus_5 -11.05.2012- http://www.youtube.com/watch?v=iWYfXfhmiUM&feature=youtu.be
MTV – 11.05.2102 – http://www.youtube.com/watch?v=roGPlWRe69c&feature=youtu.be
TV Sitel – utrinska – http://www.youtube.com/watch?v=GVc4xxoXFXg&feature=youtu.be
TV Telma – Прилепските дуќанџии ултимативно бараат намалување на казните
Утрински весник – http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=98BFC1764F4CC04983F1C3918A6DDBEB
TV Tera – http://www.youtube.com/watch?v=H8JGDVLczn4&feature=youtu.be
TV Orbis – http://www.youtube.com/watch?v=efc1pYPGJ6A&feature=youtu.be
TV Sitel – Journal – http://www.youtube.com/watch?v=92Ew9SsHUwo&feature=related
TV Telma – http://www.youtube.com/watch?v=DjO5V34IVow&feature=related
24 News – http://www.youtube.com/watch?v=hxywN1zmbbM&feature=related –
Sitel TV – http://www.youtube.com/watch?v=usCR8WcxNB8&feature=related –
Alfa TV – http://www.youtube.com/watch?v=UafQW2sixeQ&feature=related –
Daily newspaper Kapital – http://www.kapital.mk/MK/dneven_vesnik/78217/8,5_milioni_evra_povekje_prihodi_vo_budzhetot_od_kazni_za_firmite!.aspx
Radio Free Europe “Silenced public” – http://www.makdenes.org/content/article/24440781.html
Kapital – http://www.kapital.mk/MK/dneven_vesnik/78889/likvidnosta_kje_se_dotenchi_-_budzhetot_kje_se_polni_so_novi_kazni!.aspx
Web portal Makdenes – article “Inspections – fear for the businessmen” – http://www.makdenes.org/content/article/24467733.html
Utrinski vesnik – “The businessmen are afraid of the inspectors” – http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=60F486AC3E7CF2418CDED19657880D0C
Globus magazine” – supplement terminator No. 113 “Inspections kick away investors” – http://www.globusmagazin.com.mk/WBStorage/Files/terminator113.pdf
Road sign No.2 2012, article Fines-Yes! But, not only just to full the state treasury!
The Australian-Macedonian weekly newspaper – article, “The businessmen require a different treatment from the state”
Плус инфо – http://www.plusinfo.mk/vest/41996/Rabotilnica-zhalbenata-postapka-protiv-odlukite-na-inspektorite-od-UJP-e-skoro-nevozmozhna
Инпрес – http://www.time.mk/read/22b86fcbf1/badf754eb1/index.html
Кајгана – http://kajgana.com/rabotilnica-za-novitetite-vo-zakonite-za-hrana
Канал 77 – http://www.kanal77.com.mk/portal/index.php/vesti/mkd/rabotilnica-za-novitetite-vo-zakonite-za-hrana.html
Капитал – http://www.kapital.mk/MK/dneven_vesnik/83688/inspektorite_najmnogu_kaznuvaat_trgovci_za_neizdavanje_fiskalni_smetki.aspx
Макфакс – http://www.makfax.com.mk/283188/rabotilnica_za_novitetite_vo_zakonite_za_hrana
Миа – http://www.mia.com.mk/default.aspx?mId=2&vId=93578054&lId=1&title=%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%95%D0%94%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%88%D0%90+-+%D0%95%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%88%D0%90
МТВ – http://www.time.mk/read/22b86fcbf1/add5e95324/index.html
Нет пресс – http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=102734&kategorija=2
ТВ Сител – http://www.sitel.com.mk/dnevnik/biznis/rabotilnica-za-rabotata-na-danochnata-sluzba
Точка – http://tocka.com.mk/1/65841/kafeandziite-i-malite-trgovci-najcesta-meta-na-inspektorite
Вечер – http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=B5332276FC20A9438546081A14159EA7
A1 on – http://a1on.mk/ekonomija/biznisklima.html
TV Alfa – Inspections hinder business – Инспекциите го кочат бизнисот
TV Telma – Inspections “nightmare” for businessmen – Инспекциите „кошмар“ за бизнисмените
MTV – Survey: Businesses are afraid to say they have problems: The impact of inspection on the business climate Анкета: Бизнисмените се плашат да ги кажат проблемите што ги имаат ; The impact of inspection on the business climate Влијанието на инспекцискиот надзор врз деловната клима
Sky MK – The businesses are scared to speak publicly about the problems they have withinspections Кај бизнисмените постои страв јавно да проговорат за проблемите што ги имаат со инспекциите.
Plus Info – Survey: Businesses are afraid to speak publicly about problems with inspections Анкета: Бизнисмените се плашат да говорат јавно за проблемите со инспекциите
TV Sitel – Survey: “The inspector ring as much as he wants”, scared businessmenАнкета: „Инспекторот ѕвони колку што сака“, бизнисмените исплашени

Публикација – Инспекциски надзор – Збирка поуки и акти за деловниот сектор

Фотографии од пректните активности