Kрокодилски солзи со политичка позадина

Што е јавен интерес? Прашања или политики кои влијаат на мнозинството луѓе во едно општество кои опфаќааат области од различни сфери од општеството и човековиот живот, меѓу кои се човековите права и безбедност, економскиот раст, животниот и економскиот стандард, религиозните вредности итн. Делувањето „во име“ на јавниот интерес многупати е сведено на зборови и на […]

...

Социјалната објава не смее НЕПРОВЕРЕНА да стане ВЕСТ

Со дигитализирањето и достапноста на интернетот, онлајн платформите станаа примарен извор за информирање, особено користењето на социјалните мрежи како Фејсбук, Инстаграм, Твитер итн. Не постои класичен медиум или весник кој не е присутен и онлајн како социјален медиум. Социјалните медиуми се непресушен извор на информации заради профилите на политичарите, славните, т.н. „инфлуенсери“ итн., и трендот […]

...

Инфодемија

Светската здравствена организација (СЗО) прогласи глобална епидемија, меѓутоа, СЗО не е единствената што има да објави нешто за овој вирус. Ширум светот, на страници кои „никнаа“ преку ноќ, се објавија теории на заговор кои се шират пропорционално со вирусот. СЗО предупреди на ширењето паника и страв од дезинформациите. Како одговор на ова, големите социјални мрежи […]

...

Ни хомофобијата не остана имуна на коронавирусот – се отвора посебен круг во пеколот за автори на лажни вести

Хомофобија (од грч. homós што значи ист и phóbos што значи страв) е ирационален страв, омраза, предрасуда или дискриминација кон лицата со хомосексуална ориентација, вклучувајќи ги и лицата кои се така перцепирани. Предомислувањето на општеството за сексуалната ориентација беше кристализирано во поимот хомофобија, кој хетеросексуалниот психолог Џорџ Веинберг го изнесе во доцните 1960-ти години. Веинберг […]

...

10 начини за да НЕ паднете во искушение да си истискате лимон в очи Предупредување: немојте да го правите тоа

Светската здравствена организација СЗО предупредува дека „троловите и теоретичарите на заговори“ ги разнишуваат напорите во борбата против коронавирусот. Генералниот директор на СЗО д-р Тедрос Аданом (Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus) кажува дека, „ние во СЗО се бориме не само со вирусот, туку и со тролови и теоретичари на заговори Дезинформациите за коронавирусот би можеле да бидат […]

...

Игор „не го шминка“ насилството

Дефинирајќи го семејното насилство според Кривичниот законик на Република Македонија, под него се подразбира малтретирање, грубо навредување, загрозување на сигурноста, телесно повредување, полово или друго психичко или физичко насилство со кое се предизвикува чувство на несигурност, загрозување или страв спрема брачен другар, родители или деца или други лица што живеат во брачна или вонбрачна заедница […]

...

Неодговорни лажни статии за семејно насилство

НАПИС 1: РЕПОРТЕР: Карлеуша го пријавила Душко Тошиќ во полиција за семејно насилство Линк до оригиналниот напис: Карлеуша го пријавила Душко Тошиќ во полиција за семејно насилство Датум на објавување: 21 март 2020 г.Датум на рецензирање: 31 март 2020 г. Оваа медиумска содржина не е потпишана од автор. Објавена е на 21 март 2020г., и […]

...

МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ НИЗ КЛУЧНИ ЗБОРОВИ

Што е важно да знае медиумски писмената личност? Прочитајте подолу во едукативниот материјал направен во склоп на проектот „Грас-рут родово сензитивна агенда преку Отворена ТВ“ поддржан од ЕИЖ, од Омиш, Хрватска.

...

Преглед на клучна законска рамка за родова рамноправност

Уставот на Република Македонија содржи повеќе одредби во однос на основните слободи и права на човекот и граѓанинот. Во делот на граѓански и политички слободи и права утврдено е дека „Граѓаните на Република Македонија се еднакви во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното потекло, политичкото и верското уверување, […]

...

НЕ ПАЃАЈТЕ НА НАСЛОВИ поврзани со COVID-19!

Начинот на информирање во случаи на несреќи, елементарни непогоди, војни, семејни трагедии, болести, судски постапки мора да биде ослободен од сензационализми, се вели во член 8 од КОДЕКСОТ на новинари. Корона вирусот е најактуелната тема во медиумите, а тие се тркаат кој ќе привлече што е можно повеќе читатели на своите содржини на оваа тема, […]

...