ОТВ – Проектот низ очите на репортерите

Изминатата година АГТИС го имплементираше проектот „Рурално мало новинарство преку Отворена ТВ“ , поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, чија цел беше зајакнување на капацитетот на граѓаните за учество во процесите на одлучување во руралните општини во Пелагонискиот плански регион преку формирање на теренска мрежа на репортери кои би известувале за малите приказни. Како […]

...

ОТВ – Работа на новинарот е да праша за да дознае што повеќе

На почетокот од декември во Крушево се одржа обука за граѓанско новинарство или новинарство на мали приказни, дел од проектот „Рурално и мало новинарство преку Отворена телевија“, финансиран од Амбасадата на САД во Македонија, а го спроведува АГТИС. Корисници на обуката беа млади од 4 општини во пелагониски плански регион кои  каде што учествуваа млади […]

...

ОТВ – Вистината ја гради публиката, новинарот ги утврдува фактите

Во склоп на проектот „Рурално и мало новинарство преку Отворена телевизија“ во имплементација на АГТИС, на почетокот на декември во хотелот Монтана во Крушево, се одржа обука за граѓанско новинарство. Еден дел од обуката беше и заедничка работилница на која учествуваа градоначалниците на Прилеп и Крушево, институционални и НВО преставници. Модератор на работилницата беше Сашо […]

...

АНКЕТА – Дали се чистеше снегот во Прилеп?

Надлежните велат дека екипите беа на терен, улиците се чисти, сообраќајот се одвива непрекинато. ОТВ репортерите излегоа на терен во Прилеп и ги прашаа прилепчани дали надлежните презедоа мерки за снегот кој се натрупуваше и им зададе проблеми. Дали прилепчани мислат исто?

...

ОТВ: Сефер Тахири: 3 професии како мисии за допринос кон општеството и 1 движечко мото

Во интервју за ОТВ, репортерите Бесарта Адеми, Фатлинда Исламоска и Блеранд Ќамили разговараа со Сефер Тахири, новинар, универзитетски професор и јавна личност. Низ разговорот ќе откриете какви биле почетоците на првиот албански медиум во Македонија, динамичниот живот со брачната партнерка со која Тахири дели иста професија, и кое е движечкото мото кога на студентите им […]

...

OTВ: Цветкоски: ОМАЖ и моќта на дискурсот

На почетокот на декември во хотел Монтана во Крушево, се одржа повеќедневна обука за граѓанско новинарство и техники за Community Reporting (Известување на заедницата). Оваа обука беше дел од проектот „Рурално  и мало новинартство преку Отворена телевизија“, поддржан од Амбасадата на САД, а го спроведува АГТИС од Прилеп. На обуката активно учество зедоа 12 млади […]

...

ОТВ: Горан Величковски: Темата треба да биде „изџвакана“ пред да се излезе на терен

Во склоп на проектот „Рурално мало новинарство преку Отворена Телевизија“, поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, во имплементација на АГТИС од Прилеп, се одржа обука за граѓанско новинарство преку креативни работилници. На обуката учество зедоа млади од четирите општини Прилеп, Крушево, Кривогаштани и Долнени.  Меѓу другите едукатори, креативни работилници одржа и новинарот Горан Величкоски […]

...

ОТВ – Младите репортери за локалната демократија

Во интервју за ОТВ, репортерот Давор Петровиќ разговара со Мартина Билјаровска, координатор на проект „Рурално и мало новинарство преку ОТВ“. Низ разговорот ќе откриете кои проблеми биле поттик за почеток на ваков проект, за воспоставувањето на теренската мрежа на репортери и идни планови за одржливост. „Ако земеме во предвид дека во Македонија немаме дописници на […]

...

ОТВ – Спомен куќа на Тодор Проески

Во интервју за ОТВ, репортерката Ирена Блажеска разговара со директорката на НУ Спомен куќа на Тодор Проески во Крушево, за тоа што претставува спомен куќата, што се има во неа, што претставува куќата за туризмот и општо за Крушево. Спомен куќата е посветена на македонската музичка икона Тодор Проески. Музејската поставка обезбедува еден хронолошки  приказ […]

...