ОТВ – Новогодишен хуманитарен концерт

Во прилог за ОТВ, репортерката Ангела Кочоска присуствуваше на новогодишен концерт од хуманитарен карактер во организација на ООМУ „Ордан Михајлоски – Оцка“ – Прилеп. На концертот се претставија уметници со 26 точки. ОТВ секогаш ќе биде на терен за да ги поддржи ваквите хуманитарни настани и да даде поддршка за лицата кои имаат потреба од […]

...

ОТВ – Општина Долнени полека ги решава проблемите

Во телефонско интервју за ОТВ, репортерот Блеранд Ќамили разговара со Орхан Асаноски, претставник од општина Долнени, околу проблемите во општината, нејзината транспарентност, колку советниците комуницираат со граѓаните и решавањето на проблемите – долгови, сметки итн. Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од Амбасадата на САД во […]

...

ОТВ – Чардак на крушевска куќа

Во интервју за ОТВ, репортерката Бесарта Адеми, разговара со кустос Даница Јанакиеска, за чардаците кои се значајни подрачја на крушевската куќа и секогаш биле затворени, затоа што тука се одвивале сите значајни моменти од животот, венчавки, крштевки итн. На чардаците се поставувале голем број на столови, некогаш и миндери и дрвени простори за седење. На […]

...

OTВ – Социјална заштита

Во телефонско интервју за ОТВ, репортерот Димитар Долгоски разговара со Зоран Малкоски, од Центар за социјална работа Прилеп, за работата на центaroт и излегувањето во пресрет на лицата со инвалидитет, социјално загрозените семејства и поединци. Се најавија и промени на законот за социјална заштита и законот за заштита на децата. Интервјуто е дел од проектот […]

...

ОТВ – Вишок од кадар и недостаток од механизација

Во телефонско интервју за ОТВ, репортерката Фатлинда Исламоска разговара со Ајет Асаноски, претставник од Општина Долнени, околу состојбата во комуналното претпријатие, вишокот од кадар што се должи на недостатокот од механизација и колку населението допринесува кон борбата против загадувањето. Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од […]

...

ОТВ – Новогодишен панаѓур во ОУ „Гоце Делчев“ Прилеп

Во прилог за ОТВ, репортерката Сања Дамеска го посети новогодишниот панаѓур кои го организираа учениците заедно со своите наставници во ОУ „Гоце Делчев“ Прилеп. На овој новогодишен панаѓур, кој се одржува традиционално, учениците со своите родители и наставници изработиле разни украсни и предмети и истите ги продаваат. Воедно во овој прилог  ни ги честитаат новогодишните […]

...

ОТВ – Делата и техниката на Никола Мартиноски

Во интервју за ОТВ, репортерката Теона Крстеска разговара со кустос Лекса Преш за мотивите за сликите на Никола Мартиноски и техниката со која тие се направени. Мартиноски сликал слики во живо, од секојдневието, разни имендени, слави, жени доилки.Тој користел масло на платно, која е една од најтешките уметнички техники, бидејќи се црта негатив, за да […]

...

ОТВ – Како се води бизнис во руралните средини?

Во интервју за ОТВ, репортерот Блеранд Ќамили разговара со Бајрам Садику – Исеину, сопственик  на Арбериа маркет. Меѓудругото, Бајрам доби шанса да каже што би го прашал градоначалникот доколку е репортер. Интервјуто е дел од проектот на АГТИС, „Рурално и мало новинарство преку Отворена ТВ“, поддржан од Амбасадата на САД во Македонија, направено во склоп […]

...

ОТВ – Сликите на Мартиноски говорат многу, за модата „а ла франга“, традицијата

Во интервју за ОТВ, репортерката Фатлинда Исламоска разговара со кустос Лекса Преш за сликите на Мартиноски во галеријата. Една од темите кои Мартиноски често ги обработувал се сцени од секојдневниот живот, дадени со повеќе фолклорни карактеристики. На неговите слики е претставена модата на помладите, „а ла франга“ и модата на постарите, кои имале свој стил наречен антерии. […]

...

ОТВ – Гостинска одаја, прва фотографија на Крушево и каминот како значаен дел од архитектурата

Во интервју за ОТВ, репортерката Ирена Блажеска разговара со кустос Даница Јанакиеска. Тие се наоѓаат во етонолошката одаја за гости или гостинска одаја, во која има и облека. Крушевчани биле трговци, тргувале со најразлични материјали, свили од Египет, Австрија, Франција и оттаму доаѓале сите влијанија на облеката. Најчесто жените се облекувале со декоративни елементи. Исто […]

...