Кандидатка за работа

Репортерите треба да пренесуваат теми, кои се корисни за населението и на тој начин да развијат свесност кај населението. Со цел оваа силна “алатка” на локалната демократија да заживее и да може да влијае врз локалните рурални заедници, мора да се изгради капацитет на локалните „играчи“ и институции и свесност за најранливите групи. Со тоа, […]

...

Новинарот e адвокат и го застапува цело општество

Новинарот е како адвокат, само што адвокатот застапува еден клиент, а новинарот застапува цело општество. Кои му се муштерии на новинарот? Цело општество – сите. Тој ќе си види за кого известува и кој ќе го гледа.

...

Почетнички мрзливи глупости

Кога сте почетници, правите почетнички, а богами и мрзливи грешки. Внимавајте, посебно на следново: Сетирајте ја камерата – претходно (празна батерија, полна картичка, недоволно меморија); Внимавајте дали ја приклучувате или исклучувате камерата (REC / Stand by); Зумирање (Zoom In / ZoomOut); Резолуција и далечина на објект; Естетика (празен простор на кадар или на фотографија); Користење […]

...

Видео застапување – „Најдобрата туристичка дестинација… за стаорци“

Најсилен начин, за да се информира заедницата и да се натераат политичарите и функционерите на подобра работа и да „не се прават на Тошо“ е видео прилогот. Наместо да му велите: „Градоначалниче, оној изворон е сиот загаден – превземи нешто“, вие можете да му го снимите тоа со камера, ќе му пуштите некоја музика и […]

...

„Не пишуваш затоа што имаш нешто да кажеш, пишуваш затоа што нешто мораш да кажеш“ – Франсис С. Фицџералд

  Обврска за некого да привлечете или едуцирате – не постои. Никој не е обврзан да ве гледа и чита. Снимате и пишувате затоа што вие така сакате. Бидете разбирливи, единица мерка за разбирање е да ве разбере колешката која седи до вас. Ако не ве разбира таа, како да ве разбере читателот?

...

Малку се прави, а многу останува мртво слово на хартија – маргинализирани групи во Македонија

Замислете репортер пред Центар за социјални грижи. Прво, треба да се знаат законите и да направите истражување. Ако не ги знаете законите, треба да прашате експерт (адвокат, познавач, родители на дете со такви потреби, вработен во Центар за социјални грижи или да прочитате самите.) Центарот зел пари, а како се грижи за децата со специјални потреби? […]

...

Прилог со „двојна“ цел е секогаш неуспешен

Не постои ТВ прилог за сите. Прилог со „двојна“ цел е секогаш неуспешен. Не за шефот и читателот, не за девојката и за читателот, не за градоначалникот и гласачите. Само за едни. Публиката е господарот. Често, ТВ прилозите се направени за да им се допаднат на спонзорите. Публиката тоа го сеќава, и го казнува, гледаноста […]

...

Новинарска патка

Одговорност на новинарот: Новинарот, пред сè, е одговорен за неговите читатели, слушатели и гледачи. После кон уредникот и медиумот. Новинарска внимателност: новинарот не смее туку – така да верува во изворот на информации, новинарот мора да работи на сузбивање на медиските лаги и пласирање на сензационалистички и заведувачки наслови. Не сите вести на интернет се […]

...

Мудрости за новинари – Ако се занесеш, престануваш да бидеш битен

Новинарите гледаат што е важно за другите луѓе и знаат како тоа да го пренесат правилно, навремено и непристрасно, без разлика кој канал за комуникација го користат – печат, телевизија, радио или нови медиуми. Тие известуваат за факти од јавен интерес. Улогата на новинарот опфаќа повеќе од пишување и известување: тие носат вредни информации, ја […]

...

Шамар се врзува и со уметност

Вистинското новинарство е истражувачко. Има повеќе од доволно новинари во Македонија кои се занимаваат со „додворувачко“ новинарство. Конкуренцијата е голема, затоа батали го тоа „додворувачкото“, научи, истражи, па напиши убаво сценарио за прилогот. Ако немаш план што да снимиш – нема да снимиш! На пример, што е со годишните планови, урбанизмот… Новинарот треба да се […]

...